Bohusläningen

Rita gjorde sin första tatuering som 72-åring

- Camilla Haagen camilla.haagen @bohuslanin­gen.se

Länge hade Rita Vanni från Uddevalla drömt om att tatuera sig. Nu har hon förverklig­at sin dröm, vid 72 års ålder. ”Man blir bara så gammal som man gör sig”, säger hon.

Man blir bara så gammal som man gör sig – i alla fall om du frågan Rita Vanni. Som 72-åring är en av hennes största passioner högklackat och nyligen förvekliga­de hon en livslång dröm – att tatuera sig.

– Nu sitter den där och jag är jättenöjd, säger hon om sin fjärilstat­uering.

Drömmen om en tatuering är något som har levt hos Rita Vanni under större delen av hennes liv. Redan som barn fanns tanken där, och fröet till drömmen såddes av en sjöman.

– Jag kan inte ha varit mer än fem eller sex år gammal. Då såg jag en sjöman med en otroligt snygg tatuering över hela ryggen av en svart panter. Det var första gången jag tänkte att det vill jag också göra, säger hon.

Men det dröjde många år innan hon gjorde slag i saken och satte sig i tatuerings­stolen. Hela 70 år. Efter den första tatueringe­n, som var en stor spindel på axeln, följde en katt på vaden och sedan en fjäril vid nyckelbene­t – alla med bara någon månads mellanrum.

– Det var min dotter som träffade en tatuerare och som till slut fick mig att fatta beslutet. Jag har alltid varit rädd för smärtan, men till slut tänkte jag att kan det verkligen göra så jävla ont?

Spindeln och katten gick utan problem berättar hon.

– Men med fjärilen, huh. Jag vrålade i en och en halv timme. Från det att nålen sattes mot huden tills att vi var färdiga. Hade det inte varit för att jag kände honom så hade jag gått därifrån. Det hade inte blivit mer än en prick och adjö, säger hon och skrattar.

Hur skulle du säga att attityden gentemot tatueringa­r förändrats över tid?

– Går du 65 år tillbaka i tiden så var det bara sjömän och kriminella som tatuerade sig. Och mötte man någon som hade tatueringa­r blev man ju skiträdd. Min egen mamma hade aldrig tillåtit detta. Men så ser det ju inte ut i dag. Det känns som att det är de sista 10–15 åren som den största förändring­en i attityden skett skulle jag säga.

I dag menar hon att det är få i hennes bekantskap­skrets som hade höjt på ögonbrynen om ett barnbarn kommit hem med en tatuering, även om de själva kanske inte hade valt att göra en.

Vad sa dina vänner när du tatuerade dig?

– Några kärringar i min bekantskap­skrets tyckte inte jag var riktigt klok. Men jag är ingen normal 72-åring, man blir bara så gammal som man gör sig, säger hon och skrattar.

– Gamla pensionäre­r glömmer bort att det själva har varit unga. Gör vad du vill! Why not?

Oliver Travell driver tatuerings­studion Travellink i centrala Lysekil sedan fem år tillbaka. Han är inte upphovsmak­aren till Ritas tatueringa­r men gläds åt att se tatueringa­rnas framfart, och säger med glimten i ögat att det i dag snarare är ovanligt att man möter en person som inte har en tatuering.

– Sverige är ett av de mest tatuerade länderna i hela världen, säger han.

Att klienter som är lite till åren kommer in till studion för en tatuering är heller inte så ovanligt som många kanske tror.

– Jag har en 84-åring inbokad som snart ska göra sin första tatuering. För inte så länge sedan kom det även in två damer som var i samma ålder. De hade mötts på sjukhus efter en liknande knäoperati­on och ville göra var sin blomma över sitt operations­ärr. Så om du frågar mig så blir jag inte längre jätteförvå­nad när en pensionär kommer in och vill gadda sig.

Finns det någon skillnad att tatuera en äldre person jämfört med en yngre?

– Det största skillnaden skulle jag säga är att huden generellt blir tunnare och skörare. Vilket kan orsaka en ”blow out”, det vill säga att nålen slår för hårt och lägger färgen för djupt. Detta gör att färgen blöder ut och man tappar skärpan i linjerna. Men så länge tatueraren vet vad den gör, går detta att undvika utan problem, säger han.

Andra faktorer som kan vara bra för en tatuerare att känna till är om

klinten ifråga går på blodförtun­nande medel eller andra liknande mediciner. Även dagligt intag av Alvedon kan vara bra för tatueraren att känna till. När det kommer till rynkor finns det flera knep att ta till.

– Det handlar snarare om designens placering, eller att man får förändra vissa detaljer för att maximera slutproduk­ten. Det brukar gå att lösa utan några större problem.

Oliver Travell är en av flera tatuerare som kommer att delta i Uddevallas första tatuerings­mässa i början på oktober.

 ??  ??
 ?? Bild: Erik Zienau ?? Rita Vanni hade drömt om en tatuering sedan hon var ett litet barn. Nu har hon förverklig­at drömmen.
Bild: Erik Zienau Rita Vanni hade drömt om en tatuering sedan hon var ett litet barn. Nu har hon förverklig­at drömmen.
 ?? Bild: Privat ?? Oliver Travell driver tatuerings­studion Travellink i centrala Lysekil sedan fem år tillbaka.
Bild: Privat Oliver Travell driver tatuerings­studion Travellink i centrala Lysekil sedan fem år tillbaka.
 ?? Bild: Erik Zienau ?? Den första tatueringe­n blev en spindel på axeln.
Bild: Erik Zienau Den första tatueringe­n blev en spindel på axeln.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden