Bohusläningen

Skolinspek­tionen ger grönt ljus till ny friskola

- Petra Länsman petra.lansman@bohuslanin­gen.se

Den politiska majoritete­n och tjänstemän­nen sade ett tydligt nej – de ville inte se en ny friskola. Nu har Skolinspek­tionen kommit med sitt beslut: Nordic Internatio­nal School får öppna i Uddevalla.

Utbildning­sföretaget Watma Education, företaget bakom Nordic Internatio­nal School, vill öppna en friskola i Uddevalla lagom till läsåret 2022/2023. Detta har kommunens politiker och tjänstemän velat avstyra.

– Skulle vi i det här läget välkomna en friskola med öppna armar har allt förbättrin­gsarbete varit i onödan, har Roger Ekeroos, (M), ordförande i barn- och utbildning­snämnden, tidigare sagt till Bohuslänin­gen.

När Bohuslänin­gen når Roger Ekeroos på fredagseft­ermiddagen, är beslutet så nytt att han inte kan lämna någon kommentar.

– Vi får ta detta i nästa vecka. Jag vet inte vad detta betyder i nuläget, säger han.

En majoritet av politikern­a i barnoch utbildning­snämnden, S, M, L och C var alla emot den nya skolans etablering. Tjänstemän­nen på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen bedömde i våras skolans intresseun­dersökning som ”svagt och ytligt” och med ”brister i det statistisk­a underlaget”.

Men nu har alltså Skolinspek­tionen gett sitt godkännand­e – kommunens invändning­ar vägde inte tyngre än etablering­srätten. Nordic Internatio­nal School får öppna en ny grundskola (årskurs 4–9) i Uddevalla. Skolan, med en internatio­nell profil med skolunifor­m, undervisni­ng på engelska och disciplin, har sedan tidigare skolor i Trollhätta­n, Karlstad, Kalmar och Norrköping, där de även har sitt huvudkonto­r.

Skolan i Uddevalla ska kunna ta emot över 500 elever när den är fullt utbyggd. Något som kan komma att få konsekvens­er för kommunens egna skolors elevunderl­ag.

 ?? Bild: Naina Helén Jåma/tt/arkiv ?? Nordic Internatio­nal School får öppna i Uddevalla enligt Skolinspek­tionen.
Bild: Naina Helén Jåma/tt/arkiv Nordic Internatio­nal School får öppna i Uddevalla enligt Skolinspek­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden