Bohusläningen

Persbrandt en av flera kända svenskar som spelar i nya ”Riket Exodus”

- Gunnar Rehlin TT

Mikael Persbrandt blir andlig efterträda­re till Ernst-hugo Järegård i ”Riket Exodus”. I rollistan för Lars von Triers senaste projekt får han sällskap av Alexander Skarsgård och flera andra kända svenskar.

Mikael Persbrandt spelar Helmer Jr, son till Ernst-hugo Järegårds danskhatan­de rollfigur i ”Riket”. Ida Engvoll är hackare. Tuva Novotny läkare och Alexander Skarsgård advokat.

En mängd kända svenska namn dyker upp i Lars von Triers tredje säsong av tv-klassikern ”Riket”, som fått titeln ”Riket Exodus”. De gör sällskap med danskar som Ghita Nørby, Lars Mikkelsen och Nikolaj Lie Kaas.

– Det är en stor ära. Jag försöker inte vara bättre än ”min far”. Bara annorlunda, säger Mikael Persbrandt till TT.

De två första säsongerna av ”Riket” producerad­es mellan 1994 och 1997. Handlingen utspelades på Rikshospit­alet i Köpenhamn, där mystiska och övernaturl­iga saker skedde i de undre environger­na. Serien var svart satir och skräck. Huvudperso­n var överläkare­n Stig Helmer (Ernst-hugo Järegård), som ofta klev upp på sjukhusets tak och vrålade ut sitt hat mot danskarna. Hans ”danskjävla­r” har blivit klassiskt.

I den nya, och sista, serieomgån­gen spelar Mikael Persbrandt dennes son Helmer Jr. Han har fått smeknamnet Halmer, eftersom man menar att han är en halv Stig Helmer. Vad minns Persbrandt av de förra säsongerna?

– Det furiösa klippet, de fantastisk­a skådespela­rna med Ghita Nørby och inte minst Ernst-hugo... genialt skrämmande och roligt.

Samtidigt har svenskarna som arbetar på sjukhuset slutit sig samman i samtalsgru­ppen SA (Swedish Anonymous). De vill uttrycka sin frustratio­n över vad de menar är danskarnas både joviala och arroganta sätt att umgås. En av dessa är hackaren som spelas av Ida Engvoll.

– Jag har alltid beundrat Lars von Trier. Det här är en höjdpunkt i min karriär. Jag älskar Lars och det är en ynnest att få vara i hans värld. Det är ”hilarious”, han har en ton som tilltalar mig, säger hon.

– Det har varit enormt att få jobba med honom. Han är en underbar person, han kan vara prestigefy­lld, det har han rätt att vara, men han är inte låst.

Ida Engvoll berättar att hon såg de två tidigare säsongerna när hon var yngre, samtidigt som hon gick på teaterskol­an. Hon såg dessutom om dem nu inför inspelning­en av säsong tre.

Liksom Engvoll är Persbrandt lyrisk över det jobb han fått vara med om.

– Att jobba med Lars är en ynnest jag önskar alla skådespela­re, friheten framför kameran, tilliten han ger dig, det fantastisk­a manuset. En gåva jag är ödmjukt tacksam inför.

Förutom Persbrandt, Engvoll, Novotny och Skarsgård är även David Dencik, Asta August och Anders Mossling med i ”Riket Exodus”. Det var tänkt att Stellan Skarsgård skulle ha en roll, men den långa covid-drabbade inspelning­en av Star wars-serien ”Andor” i London förhindrad­e detta.

”Riket Exodus” kommer under 2022 att visas på Viaplay. Något offentligt datum för detta finns ännu inte. ”Riket 2” (1997) hade världsprem­iär på filmfestiv­alen i Venedig, och en festivalpr­emiär för den nya serieomgån­gen lär inte vara otänkbar.

”Jag försöker inte vara bättre än ’min far’. Bara annorlunda.

Mikael Persbrandt

 ??  ??
 ?? Bild: Henrik Ohsten ?? Mikael Persbrandt spelar sonen till den rollfigur som Ernst-hugo Järegård hade i originalve­rsionen av ”Riket”.
Bild: Henrik Ohsten Mikael Persbrandt spelar sonen till den rollfigur som Ernst-hugo Järegård hade i originalve­rsionen av ”Riket”.
 ??  ?? Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård och Tuva Novotny tillsamman­s med regissören Lars von Trier under inspelning­en av ”Riket Exodus”.
Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård och Tuva Novotny tillsamman­s med regissören Lars von Trier under inspelning­en av ”Riket Exodus”.
 ?? Bild: Christian Geisnaes ?? Ida Engvoll är en av de svenska skådespela­re som medverkar i ”Riket Exodus”.
Bild: Christian Geisnaes Ida Engvoll är en av de svenska skådespela­re som medverkar i ”Riket Exodus”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden