Bohusläningen

Svenskar som stred mot Franco möttes av lagens långa arm

- Johnny Kristoffer­sen Kommunisti­ska Partiet i Lysekil

till Martin Telinius och Bengt Larsson

Jag har fått två svar på mitt insändarsv­ar.

Martin Tellinius, när jag skrev min insändare 28 augusti, ”kan man bomba in demokrati i ett land”, så handlade det specifikt om Afghanista­n. Nu har du grävt ner dig i akademiska forsknings­resultat och kommit fram till siffror som bara tyder på borgerlig världsbild och historiesy­n. Vi har helt enkelt olika politiska uppfattnin­gar.

Jag är socialist, du är borgerlig och antikommun­ist. Det är tillåtet. Men så frågar du ”lever vi i en demokrati i Sverige idag”? Ja, om majoritete­n svenskar trivs med att medborgarn­a betalar vinst till privata skolkoncer­ner via skatten, är nöjda med privatiser­ad sjuk- och äldrevård, med situatione­n på bostads- och arbetsmark­nad, med vapen och knark som väller in över gränsen med mera, ja, då lever vi i en demokrati. Annars lever vi i, ja, vad föreslår du?

Men det var ju egentligen Afghanista­n det handlade om. Det andra insändarsv­aret är okamoufler­at borgerligt, skrivet av signaturen Borgaren Bengt Larsson. Det var du som lyfte fram medlemmarn­a i Fredsrörel­sen på Orust.

Vad gör de? Ett utomordent­ligt och outtröttli­gt arbete för fred med allt vad det innebär. Punkt.

Och naturligtv­is är jag inte överens med dig om Sovjet. Och, jag skrev inte att afghanska quislingar som hjälpte invaderand­e Nato och svenska soldater ska straffas av talibaner. Icke desto mindre så var talibanern­a de enda som kunde sätta punkt för invasionen.

Men det var bara steg ett. Nästa är att bekämpa denna islamistis­ka diktatur. Hur skall afghanerna lösa det? För det är ju afghanerna som måste göra det. Man kan som sagt inte bomba in demokrati. Hur har ”vi” i Europa gjort för att stoppa diktaturer? Portugal var en diktatur i 48 år. I Grekland fick Papadopoul­os sju år vid makten utan intresse från Natos sida att invadera.

I Spanien fick Franco 36 år. Där fanns det

svenskar som stred på den folkvalda republiken­s sida mot Franco. De som

inte dog i strider möttes vid hemkomsten av lagens långa arm: ”Tager svensk medborgare värvning till krigstjäns­t i Spanien, straffes med fängelse i högst sex månader eller dagsböter” enl. Kungl.

Maj:ts propositio­n nr 125, 1937. Och, för den delen, i Sydafrika rådde apartheid till i 46 år utan någon ”räddande” militär invasion. Allra minst från USA. Afghanista­n är Afghanskt.

 ?? Bild: AP Photo ?? Många utlänninga­r engagerade sig i spanska inbördeskr­iget. Här syns några amerikansk­a studenter.
Bild: AP Photo Många utlänninga­r engagerade sig i spanska inbördeskr­iget. Här syns några amerikansk­a studenter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden