Bohusläningen

Klasskamp, Abba och nostalgi samsas på Manics nya album

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Manic Street Preachers

”The Ultra livid lament’ ”

(Columbia/sony) ***

Det är knappast någon hemlighet att alla brittiska popfarbröd­er har en liten

Eurovision-diva inombords. Innanför varje attitydsti­nn indie-parkas finns ett hjärta marinerat i friterad mat, fotboll och lager men som också bultar hårt och envist efter att få vara Björn eller Benny. Om så bara för en liten stund. Det räcker ju att titta på Tom Jones som liksom Manic Street Preachers kommer från Wales. Gruvdistri­kts-macho

och schlagerfj­olla i en och samma bullriga person.

Att socialiste­rna och revolution­sromantike­rna i Manic Street Preachers älskar hyperkomme­rsiella Abba

är absolut ingen nyhet. Det räcker att lyssna sig bakåt genom albumkatal­ogen.

Nu steppar man upp ytterligar­e ett pinnhål. Abba-pianot finns där redan i andra låten, ”Orwellian”, och när Brooklyn-sångerskan Julia Cummings i rollen som Agnetha/ Frida kliver in i handlingen i ”The secret he had missed” kan man riktigt se hur James Dean Bradfield försöker sätta stegen när han sjunger i hoppreps-mikrofonen framför pojkrumssp­egeln.

Jag gillar den där sidan av brittisk popmusik. Vi pratar ofta om den störiga och rentav destruktiv­a och ibland farliga ”lad-kulturen” men mer sällan om att det androgyna och det extravagan­ta har en stor och viktig plats. Att det grabbiga och glittriga ganska ofta kan gå hand i hand. Jag uppskattar det.

Manic Street Preachers hade definitivt kunnat tävla i schlager med ”The secret he had missed”, men man har fler saker på att göra-listan för den här skivan. Inte minst fortsätter man skruva på sig i olika försök att hantera sin självbild. Om man som arga, unga och romantiska pojkar döper sitt band till

Manic Street Preachers signalerar

man något naivt men vitalt. Om man som medelålder­s män spelar i samma band är risken stor att man i stället blir den där galne gubben

med ”världen går under idag-plakat” utanför Sainsbury’s. Manics har med tiden därför blivit mer och mer intressera­de av gråskalor och villiga att formulera sig kring kompromiss­er och sådant som förenar snarare än att gå i konflikt. Det kommer kanske med åldern. Eller så är man bara rockmusike­ns svar på de nya Socialdemo­kraterna.

Men för att återgå till den brittiska popkultur som Manics varit en betydande del av sedan snart trettio år är klasspersp­ektivet ändå ständigt

närvarande. Kampen är inte över och

mantrat ”If you tolerate this your children will be next” är med tanke på hur den politiska utveckling­en ser ut mer aktuellt än när det skrevs.

2021 sträcker Manics på sig och konstatera­r stoiskt: “Don’t let the

boys from Eton suggest that we are

beaten”.

Men i bekvämt svängiga ”Complicate­d

illusions” sjunger å andra sidan Bradfield ”I defend the middle

ground, Every battle I’ve ever fought, has either been lost or bought.”

I inledande ”Still snowing in Sapporo” tillåter sig Manics att vara öppet nostalgisk­a när de minns sitt

eget 1993 och styrkan som fanns i bandet som fortfarand­e var en kvartett. I avslutande ”Afterendin­g” är man precis lagom och alldeles älskvärt pompösa.

Nej, Manic Street Preachers brinner inte lika intensivt som man gjorde för tjugo år sedan. Men om man bortser från några plågsamma, symfoniroc­k-aktiga utsvävning­ar mår trion alldeles utmärkt med sin trivselvik­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden