Bohusläningen

”Befriaren”

-

( Polaris)

Om det var Ångermanla­nd som utmärkte sig på den svenska deckarkart­an förra året, så är det Norrbotten som just nu lyser starkast. Deckardrot­tningen Liza Marklund har gått tillbaka till sina rötter i nya kriminalro­manen ”Polcirkeln”, Åsa Larsson har återvänt till Kiruna och skrivit en ny bok i Rebecka Martinsson-serien och så har vi en debutant som med säker hand visar vägen till både Boden och Luleå.

Tina N Martins debut ”Befriaren” inleds med att en tillsynes obekymrad vd kommer hem till villan i Boden – där han hittar sin fru hängande i taket. Det visar sig vara mord och fallet hamnar hos kriminalin­spektör Idun Lind och kollegan Calle Brandt. Men de har inte hunnit långt i utredninge­n förrän en femårig flicka med diabetes kidnappas på ett våldsamt sätt från en förskola. Händelsern­a verkar inte hänga ihop, men kan det vara en slump att det händer så tätt inpå?

Det är en ganska komplicera­d historia som den sympatiska och intressant­a polisduon ska försöka lösa. Läsaren får bakgrunden genom olika tidsplan och att författare­n lyckas hålla ordning på alla trådar och gestalta alla personer utan att det blir rörigt imponerar.

När en deckardebu­tant presentera­r sin bok som första delen i en serie är det lätt att hissa varningsfl­agg. Det gäller inte Martin; att vi ska höra mer från Idun i Boden känns alldeles självklart. ”Befriaren” är en mörk och sorglig berättelse om hur barn kan drabbas av vuxenvärld­ens svek, men det är också en pulshöjand­e spänning som inte går att släppa.

 ?? Bild: Johan Saarela ?? Tina N Martin gör en stark debut med deckaren ”Befriaren” så stark att den annonseran­de uppföljnin­gen känns självklar.
Bild: Johan Saarela Tina N Martin gör en stark debut med deckaren ”Befriaren” så stark att den annonseran­de uppföljnin­gen känns självklar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden