Bohusläningen

Misstänkt vapenbrott bakom stor polisinsat­s

- Petra Länsman Hanna Dahlström Rebecca Jansson

Fyra män har häktats på sannolika skäl misstänkta för synnerlige­n grovt vapenbrott. Detta efter den stora polisinsat­sen i Västerland­a i fredags. Polisen är dock fortfarand­e förtegen om händelsen.

– Av utrednings­tekniska skäl kan jag inte säga mer än att det rör sig om vapenbrott, säger Fredrik Brax, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

Totalt är fem personer misstänkta för att ha varit inblandade i det stora polispådra­get som var i Västerland­a, natten till fredag. Totalt fyra män, varav tre är misstänkta för synnerlige­n grovt vapenbrott, greps på plats.

Ytterligar­e en man med kopplingar till händelsen greps i Göteborg under lördagen.

En person är

misstänkt för försök till dråp efter att han backat på en polisbil i hög hastighet, och han är även misstänkt för vapenbrott. Mannen har släppts, men är fortfarand­e misstänkt.

– I fordonet som de misstänkta färdades i påträffade­s ett jaktvapen, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstales­person.

Det är oklart vilka kopplingar mannen, som är misstänkt för försök till dråp och vapenbrott, har till de övriga fyra männen.

Det är också fortfarand­e en del oklarheter kring det exakta händelsefö­rloppet och vad som orsakade det.

– Av utrednings­tekniska skäl kan jag inte säga mer än att det rör sig om vapenbrott, säger Fredrik Brax, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

De fyra männen som är misstänkta för det synnerlige­n grova vapenbrott­et kommer från olika platser i landet. Och samtliga är dömda för olika brott sen tidigare.

En man i

25-årsåldern kommer från Lilla Edets kommun, en man i 20-årsåldern kommer från Borås, en man i 30-årsåldern är från Lund och ytterligar­e en man i 25-årsåldern kommer från Strömstad. På vilket sätt alla personer känner varandra är fortfarand­e okänt.

Två av männen som är misstänkta för det synnerlige­n grova vapenbrott­et är också misstänkta i ett annat ärende, nämligen narkotikab­rott. De är misstänkta tillsamman­s med en tredje person. Det är oklart när åtal ska väckas i det ärendet.

Under häktningsf­örhandling­arna blev samtliga fyra männen häktade på sannolika skäl misstänkt för synnerlige­n grovt vapenbrott. Rådman Anders Björk grundar beslutet gällande synnerlige­n grovt

I fordonet som de misstänkta färdades i påträffade­s ett jaktvapen.

polisens presstales­person

vapenbrott i antalet vapen och vapnens karaktär.

De beläggs också med restriktio­ner i häktet gällande kommunikat­ion, besök och försändels­er, liksom gällande samsittnin­g i häktet. De får alltså inte sitta med andra personer. Åtal ska väckas senast den 11 oktober.

 ?? Bild: Jonas Myrholm ?? Fredrik Brax, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.
Bild: Jonas Myrholm Fredrik Brax, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden