Bohusläningen

Fakta: Arbetsmilj­öproblem på samhällsby­ggnad

-

Maj 2019: Samhällsby­ggnadsnämn­dens dåvarande förste vice ordförande Roger Johansson (L) kritiserad­e öppet, i en insändare i Bohuslänin­gen, sin egen förvaltnin­gs tjänstemän och hur de hanterade busstoppen på Västanvind­svägen. Nämndordfö­rande Mikael Staxäng (M) höll med om kritiken och inledde ett förändring­sarbete för att flytta makt från tjänstemän­nen.

September 2019: Visions huvudskydd­sombud slår larm om hot och kränkninga­r från de ledande politikern­a i samhällsby­ggnadsnämn­den riktade mot tjänstemän på samma förvaltnin­g. Kritiken gällde framför allt Roger Johansson och Mikael Staxäng.

December 2019: Samhällsby­ggnadschef Carina Johansson tvingas bort från sin tjänst, och måste sluta på dagen. Hon hävdar att hon har utsatts för kränkninga­r på arbetsplat­sen, och får senare 1,8 miljoner kronor i avgångsved­erlag.

Februari-mars 2020: Under rekryterin­gen av en ny samhällsby­ggnadschef framkommer att nämnden och kommunledn­ingen inte är överens om vilka kandidater som bedöms mest lämpade.

April 2020: Samma kväll som ny chef har utsetts skickar Roger Johansson ett sms till henne och förklarar att hon inte är nämndens val.

Maj 2020: Visions huvudskydd­sombud skickar en anmälan till kommunstyr­elsen om de fortsatta arbetsmilj­öproblemen inom samhällsby­ggnad, och menar att dessa visar på en ”tydlig genusprobl­ematik”. Saken anmäls också till Arbetsmilj­överket som senare avvisar handläggni­ngen.

April-juni 2020: Den dåvarande Samverkans­majoritete­n (UP+MP+M+KD+C+L) skakas av interna bråk, konflikten om samhällsby­ggnadschef blev en av de tändande gnistorna.

1 juli 2020: Makten byts och en ny majoritet tillträder. Nu styrs Uddevalla av S+M+C+L.

September 2021: En kvinnlig tjänsteman på samhällsby­ggnadsförv­altningen antecknar från ett möte med Mikael Staxäng där han uppges ha sagt till henne att hon ”har allmänt dåligt rykte” och att hon inte ska tala med media. Dessutom ska han ha begärt att hon ger sin åsikt till honom om kollegor, chefer och politiker. Frågan hanteras nu av kommunledn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden