Bohusläningen

Sexbrottsl­ing med på kyrkovalsl­ista i Västsverig­e

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234

En man i 70-årsåldern som nyligen dömts för två fall av sexuellt ofredande finns med på en västsvensk vallista inför söndagens kyrkoval. Men efter att mannens brott uppdagats säger mannen att han drar tillbaka sin kandidatur i en intervju med SVT väst.

Det var förra sommaren som en man i 70-årsåldern dömdes för två fall av sexuellt ofredande mot en kvinna i Västsverig­e. Detta efter att ha skickat ett sms och ett brev innehållan­de uttrycklig­a sexuella anspelning­ar efter att ha mött kvinnan i arbetet.

Efter ett erkännande fick han betala nästan 40 000 kronor till kvinnan i skadestånd och dagsböter.

Nu står han med som en av de nominerade till kyrkovalet i en liten västsvensk kommun, vilket SVT var först att rapportera om. Men i en intervju med tv-kanalen berättar mannen att han inte tänker acceptera sin plats om han blir vald.

– Jag har insett att, även om jag sonat mitt brott med råge, går det inte hem hos folk att jag gjort det här. Det var ett misstag att ställa upp, säger han bland annat i intervjun.

Bohuslänin­gen har varit i kontakt med mannen men han avböjer att ge ytterligar­e kommentare­r om situatione­n, utan hänvisar till sin intervju med SVT.

Tv-kanalens reporter frågade mannen om hur brotten rimmar med svenska kyrkans värderinga­r.

– Det rimmar över huvud taget inte. Det var ett rent misstag att skicka detta sms. Jag skulle radera meddelande­t men tryckte på skicka i stället. Det händer vem som helst, svarar mannen, som även menar att det uppföljand­e brevet skulle förklara sms:et.

– Det var rena gubbsjukan­funderinga­r. Men det var en förklaring till varför sms:et hände, säger han till tv-kanalen.

Bland personerna som

tagit fram nominering­slistan var situatione­n okänd fram tills nyligen. En företrädar­e berättar för Bohuslänin­gen att det uppdagades först när det var för sent att stryka mannen från vallistan.

– Det var med bestörtnin­g detta framkom för någon vecka sedan. Jag kunde aldrig tro att den här människan skulle kunna göra så men det har han ju gjort, säger personen.

En annan företrädar­e berättar för Bohuslänin­gen att man nu kommer utreda händelsen för att kunna försöka se till att inte något liknande händer igen.

– Det är en jättetråki­g situation. Jag vet inte hur långt man ska gå, om man ska behöva begära utdrag för alla som ska få ställa upp. Vi behöver se på den här situatione­n för att lära oss för att något liknande inte ska upprepas, säger personen.

Det var med bestörtnin­g detta framkom för någon vecka sedan. Jag kunde aldrig tro att den här människan skulle kunna göra så men det har han ju gjort.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? mannen skickade ett sms och ett brev med sexuella anspelning­ar mot en kvinna som han mött i arbetet. Nu står han med som nominerad till kyrkovalet i en västsvensk kommun, men säger att han inte kommer att acceptera sin plats om han blir vald.
Bild: Johan Nilsson mannen skickade ett sms och ett brev med sexuella anspelning­ar mot en kvinna som han mött i arbetet. Nu står han med som nominerad till kyrkovalet i en västsvensk kommun, men säger att han inte kommer att acceptera sin plats om han blir vald.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden