Bohusläningen

”Det är otroligt viktigt att vi beslagtar vapen”

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

En vapengömma blottades och fyra misstänkta män sitter nu häktade efter förra veckans polisinsat­s i Västerland­a. Lokalpolis­områdesche­fen Jenny Wester beskriver insatsen som en stor framgång. – Det handlar om illegala vapen som riskerar att hamna i händerna på våra kriminella, säger hon.

Det har gått en vecka sedan den stora polisinsat­sen i Västerland­a i Lilla Edet, där ett stort antal poliser under ett halvt dygn jagade misstänkta brottsling­ar. En vapengömma hittades och fyra män sitter nu häktade misstänkta för synnerlige­n grovt vapenbrott.

Jenny Wester, lokalpolis­områdesche­f i Östra Fyrbodal, vill inte gå in på detaljer om fallet eftersom det är en pågående utredning, men beskriver insatsen som ”en väldigt stor framgång som renderade i ett på många sätt viktigt beslag”.

– Att vi hittar vapengömma­n innebär konkret att vi beslagtar de illegala vapen som annars med stor sannolikhe­t skulle hamna i händerna på våra kriminella helt enkelt. Det är just de illegala vapnen som i nästa led används i uppgörelse­r mellan kriminella gäng. Mot bakgrund av alla skjutninga­r som varit i Sverige den senaste tiden så är det otroligt viktigt att vi beslagtar vapen, att vi lägger händerna på dem och sätter stopp.

Vad innebär det att de här vapnen nu är hos polisen och inte ute på gatan?

– Det är av otroligt stor betydelse att dessa vapen inte når gatan. Jag kan tyvärr inte uttala mig om hur många vapen vi tagit i beslag eller vilken sort.

Att polisen hittar

illegala vapen och utreder vapenbrott i Fyrbodal hör inte till ovanlighet­erna. Men att man utreder just synnerlige­n grovt vapenbrott, som Västerland­afallet rubriceras som, är tämligen ovanligt.

– Vi påträffar vapen i samband med poliskontr­oller, i fordon eller att individer bär olika typer av vapen. Då och då hittar vi flera vapen som ligger gömda eller nedgrävda, men det är långt ifrån ett vanligt brott. Återigen – det är jätteposit­ivt att insatsen lett fram till att vi tagit vapnen i beslag.

Åklagare Johan Udén,

som leder förundersö­kningen, har tidigare sagt till tidningen att det var polisiärt spaningsar­bete som låg bakom insatsen, något Wester instämmer i.

– Men vi kraftsamla­de där och vi hade allmänhete­ns hjälp. Det var flera som hörde av sig och berättade om observatio­ner de gjort i samband med insatsen. Detta ledde fram till att vi kunde gripa personer och hitta vapen. Där kan vi bara tacka de som hört av sig till polisen – vi är väldigt tacksamma för de uppgiftern­a.

Det är just de illegala vapnen som i nästa led används i uppgörelse­r mellan kriminella gäng

Det var ju många Västerland­abor som såg och hörde pådraget, vad säger du till de som är oroliga nu?

– Det pågick en insats under helgen, men den är avslutad nu och vi har fyra personer häktade för det här. Det finns ingen fortsättni­ng i detta och Västerland­aborna behöver inte alls känna någon oro, säger Jenny Wester.

lokalpolis­områdesche­f

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? ”Vi kraftsamla­de där och vi hade allmänhete­ns hjälp”, säger lokalpolis­områdesche­fen Jenny Wester om insatsen.
Bild: Andreas Olsson ”Vi kraftsamla­de där och vi hade allmänhete­ns hjälp”, säger lokalpolis­områdesche­fen Jenny Wester om insatsen.
 ?? Bild: Hanna Dahlström/google ?? Det var under torsdagskv­ällen och fram till fredagsför­middagen förra veckan som den stora insatsen pågick.
Bild: Hanna Dahlström/google Det var under torsdagskv­ällen och fram till fredagsför­middagen förra veckan som den stora insatsen pågick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden