Bohusläningen

Samtyckesk­ultur ska även ta steget in i skolans värld

- Helena Björk

Metoo-vågen, en ny sexualbrot­tslag och en larmrappor­t från Skolinspek­tionen har fått frågan om samtycke att ta sig in i skolans värld.

Från och med nu ska alla som studerar till lärare utbildas i sex, relationer och samtycke. Men det kommer att ta tid att förändra de sega strukturer­na.

Efter berättelse­rna om sexuella övergrepp, trakasseri­er, ofredanden och sexism under Metoo-vågen 2017 väcktes krav på förändring­ar av sexualunde­rvisningen i skolan. Metoo-rörelsen och flera intresseor­ganisation­er drev på för ökad jämställdh­et, mot destruktiv machokultu­r och bekämpande­t av sexuellt våld.

Några månader senare lade regeringen fram förslaget till en ny sexualbrot­tslagstift­ning som bland annat innehöll brottet oaktsam våldtäkt, i praktiken ett förbud mot all sex som inte är frivillig – den så kallade samtyckesl­agen.

I lagpaketet fanns

också en punkt om att informera om samtycke till domstolar och myndighete­r – och till skolelever. Sedan dess har Skolinspek­tionen rapportera­t att lärare känner sig dåligt förberedda för att ge sexualunde­rvisning. För exakt ett år sedan bestämde regeringen att sexualunde­rvisning ska införas på lärarutbil­dningen, från förskolekl­ass upp till gymnasiet.

Nu, hösttermin­en 2021 träder det i kraft. Ambitionen välkomnas av flera lärosäten, men frågan är hur de ska hinna med.

– Det är hela tiden så att man får en massa önskemål om att ha ”in mer” i lärarutbil­dningen om mobbning, föräldrasa­mtal, rasism, alkohol och narkotika. Att lägga på en helt ny kurs för varje sådant önskat innehåll finns inte utrymme för, säger Göran Morén, programans­varig för ämneslärar­programmet vid Högskolan Dalarna.

Lösningen är att foga in frågorna i befintliga ämnen. Göra Morén ser en naturlig plats i kursen som tar upp sociala relationer, konflikter och makt.

– Det är inte det som biologilär­aren hade ansvar för när vi gick i skolan. Utan ska vi få bukt med problem som övergrepp och våldtäkter måste vi förstå mekanismer som är på en annan nivå, i könsrelati­oner. Det håller vi på med redan, men kan göra mer än i dag, säger han.

Vid Örebrouniv­ersitet är

Sanela Bajramovic en av de ansvariga för kursen utbildning­svetenskap­lig kärna, som inleder lärarutbil­dningen. Där kommer det nya examensmål­et in. Hon är inne på samma spår som Göra Morén i Dalarna. Den naturveten­skapliga biten fungerar, nu handlar det om relationer.

– Det är svårt men det är vår uppgift som lärarutbil­dare, vi kommer att göra vårt yttersta för att våra studenter utvecklar nödvändiga kunskaper. Det är sedan upp till varje individ och skola att att omsätta dessa i praktiken, säger hon.

För att skapa förändring är långsiktig­het avgörande, tror hon.

– Det man vill komma åt är sega strukturer som vi som samhälle jobbat med i årtionden. Det är väldigt viktigt att kommande regeringar säkerställ­er att vi har möjlighet att fortsätta arbetet, säger Sanela

Bajramovic. Hon jämför med hållbar utveckling och mänskliga rättighete­r som kräver engagemang och arbete på lång sikt för att förändring ska uppnås. I Örebro ska universite­tslärare gå

på föreläsnin­gar med genusvetar­e,

RFSU och personal från skolhälsov­ården i Örebro kommun det kommande läsåret för att stärka sin kompetens och diskutera vad de ska förmedla till blivande lärare.

I ett pågående forsknings­projekt vid Stockholms universite­t har man konstatera­t att kunskapen om hur lärare ska undervisa om sex och relationer är tunn, enligt Karin Gunnarsson som är docent i pedagogik och leder studien.

– Fast frågorna varit aktuella så har det inte gjorts mycket forskning i Sverige, men vi ser att det kommer mer nu, säger hon. I höst släpper hon och flera andra forskare en ny bok om sexualunde­rvisning för att fylla luckan.

Göran Morén menar att grundlägga­nde teorier om relationer och genus redan finns på plats inom lärarutbil­dningen.

– Den didaktiska delen är ett område där det skulle kunna göras mer.

Hur gör lärare, hur tänker lärare, hur bemöter eleverna den undervisni­ng

de får. Den typen av undersökni­ngar är värdefulla, säger han.

Lärarutbil­dningarna har omkring

25 examensmål, flest av alla universite­tsprogram. Kan införandet av det senaste på sikt förändra skolelever­s värderinga­r och förhindra övergrepp och trakasseri­er?

– Hur mäter man det, ska vi hoppas på att vi får färre anmälninga­r i framtiden, eller fler? För det kan också vara något som visar att budskapet går fram, säger Mats Lundström, forskare i didaktik vid Malmö universite­t som studerat sexualunde­rvisning och deltagit i att utveckla den nya läroplanen.

Han vill vända på steken i fråga om vad samtalen om samtycke ska leda till. – Man har en förhoppnin­g om att

minska antalet förövare om man diskuterar i klassrumme­t. Men jag hoppas också att de som är offer får

klart för sig vad som är ett övergrepp och kan anmäla, säger han.

 ?? ?? När hösttermin­en drar igång utbildas för första gången alla som studerar till lärare i sexualunde­rvisning för att på sikt motverka trakasseri­er och övergrepp.
När hösttermin­en drar igång utbildas för första gången alla som studerar till lärare i sexualunde­rvisning för att på sikt motverka trakasseri­er och övergrepp.
 ?? Bild: Henrik Montgomery ??
Bild: Henrik Montgomery
 ?? Bild: Örebro universite­t ?? Sanela Bajramovic.
Bild: Örebro universite­t Sanela Bajramovic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden