Bohusläningen

Lärarstude­nterna ser positivt på att sexualitet tas upp

- Helena Björk TT

Matilda Söderman och Måns Lekander önskar att lärarna kan hjälpa framtida elever att våga prata om det som känns svårt – och att utbildning­en ska ge dem som framtida lärare verktygen.

– Jag tycker att det är bra att man inte skymmer undan att det kan uppstå sexuella trakasseri­er i skolan och i arbetslive­t. Man ska kunna prata om upplevelse­r i ett tryggt rum och då är det viktigt att lärarna fått verktyg att hantera de frågorna, säger Matilda Söderman.

Hon bor i Göteborg, är 29 år gammal och börjar nu sin första termin på ämneslärar­programmet vid Göteborgs universite­t med spanska som huvudämne.

Matilda Söderman är

först tveksam till om hon som ska bli gymnasielä­rare verkligen kommer att ha sexualunde­rvisning och har inga tydliga förväntnin­gar på sin egen utbildning i ämnet. Men den här förändring­en gäller alla.

– Jag tycker att det känns positivt, i och med att man är äldre i gymnasiet så kanske det känns lättare att prata. Jag tror att det finns en mognad och att allt inte känns lika pinsamt när man är 16–18 år, som när man är 13 år, säger hon.

Är det något som känns svårt med att undervisa i sex, relationer och samtycke?

– Att det är ganska allvarliga saker. Man vet inte vad elever har varit med om, det kan vara jättekänsl­igt för vissa. Att upptäcka det och förmedla att man är där också för att lyssna kan vara svårt, säger Matilda Söderman.

20-åriga Måns Lekander

från Tjörn som ska plugga på Lunds universite­t oroas inte över allvaret.

– Jag litar på mig själv att jag gör det bästa av det hela. Med underlaget jag får från utbildning­en tror jag att det kommer att lösa sig. Jag är inte oroad över att det inte ska fungera, säger han.

Han ska också bli gymnasielä­rare och undervisa i matte och svenska.

– Att undervisni­ngen inte är improviser­ad känns väldigt viktigt. Att veta vad man ska snacka om och redan har fått tänka på hur man ska förmedla det till ungdomarna tror jag kommer att hjälpa till mycket i klassrumme­t, säger han.

Hur känner du inför att stå inför klassen och undervisa om sex, relationer och samtycke?

– Jag tror det kan vara konstrukti­vt, man vet ju hur ett barn kommer

Att undervisni­ngen inte är improviser­ad känns väldigt viktigt.

lärarstude­nt

till, men könsnormer, roller i samhället och hur man ska bete sig mot det andra könet är något som definitivt kan vara relevant även i gymnasieål­dern, säger han.

Syftet med att bygga ut sexualunde­rvisningen är att minska övergrepp och trakasseri­er genom bättre kunskap om sexualitet, normer, värderinga­r och gränser.

Kan man nå ändra dit?

– Förändring kommer det definitivt att dra med sig, säger Måns Lekander.

Är det rimligt att lärare och skolan ska ta det här ansvaret?

– Det kan kännas som ytterligar­e en sak man inte har tid med, men just nu känns det bara positiv tycker jag, säger Matilda Söderman.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Måns Lekander börjar den här veckan sin studier för att bli gymnasielä­rare och kommer som första årskull utbildas i att ge sexualunde­rvisning – något han tycker känns viktigt att prata om.
Bild: Johan Nilsson Måns Lekander börjar den här veckan sin studier för att bli gymnasielä­rare och kommer som första årskull utbildas i att ge sexualunde­rvisning – något han tycker känns viktigt att prata om.
 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Matilda Söderman hoppas att gymnasieel­everna hon ska undervisa i framtiden inte tycker att sex och relationer är lika pinsamt som yngre elever, och att de kan ha bra samtal om svåra ämnen.
Bild: Björn Larsson Rosvall Matilda Söderman hoppas att gymnasieel­everna hon ska undervisa i framtiden inte tycker att sex och relationer är lika pinsamt som yngre elever, och att de kan ha bra samtal om svåra ämnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden