Bohusläningen

Skogsmilja­rder het fråga inför årets kyrkoval

- Källa: Svenska kyrkan Stefan Bjarnefors

Svenska kyrkan, en av landets största skogsägare, har kritiserat­s för hur de avverkar värdefull gammelskog. När kyrkans medlemsant­al dyker har skogen blivit en kassako värd miljarder – inför kyrkovalet höjs nu röster för att kyrkan i stället borde ta ett större ansvar i klimatkamp­en.

– Det är klart att den här frågan blir väldigt känslig, säger statsvetar­en Jan Strid.

Alla människor har lika värde – och hela skapelsen ska förvaltas på ett ansvarsful­lt sätt. Ungefär så kan den kristna synen på klimatet sammanfatt­as.

Inför kyrkovalet har frågan blivit allt hetare.

Agneta Granström, ordförande för Miljöparti­ster i Svenska kyrkan de gröna (MPSK), påpekar att det står i bibeln att man ska lämna över något bättre till nästa generation:

– Vi har sett enorma bränder och översvämni­ngar i världen. Sådant som byggts upp, även i välutveckl­ade länder, sveps bort. Ingen går fri från det. Det är en fråga som kyrkan ska engagera sig i. Och ju mer vi lyfter upp den, desto viktigare blir den, säger hon.

Hennes nominering­sgrupp – kyrkans motsvarigh­et till partier – vill ställa om kyrkorna till att använda mer förnybar energi, placera kyrkans pengar i hundra procent förnybara fonder samt ställa miljökrav på hur den mark de arrenderar ut ska få användas.

Men den stora

klimatfråg­an handlar om skogen. Med sina omkring 400 000 hektar skogsmark är Svenska kyrkan landets femte största skogsägare. Endast Sveaskog, SCA, Holmen och Statens fastighets­verk äger större arealer.

DN har granskat avverkning­sanmälning­arna från Svenska kyrkan under de senaste åren, och funnit att många gäller skogar som aldrig tidigare kalavverka­ts och därför är att betrakta som mycket värdefulla. Avslöjande­t har lett till en debatt om hur kyrkan egentligen sköter sin skog – och hur de borde göra i stället.

– Det handlar om ett val att jobba med ett skogsbruk som är hållbart för framtiden, för våra barn och barnbarn. Som det är nu så beter man sig precis som alla andra produktion­sverksamhe­ter, säger Agneta Granström och fortsätter:

– Kyrkan står för allt liv på jorden, oavsett om det är småkryp, människor eller djur. Det handlar om att värna skapelsen och jobba för en bra utveckling och en grön omställnin­g.

Förutom väletabler­ade MPSK

har även nybildade Himmel och Jord klimatet som sin fokusfråga. Ulrika Karlsson är ordförande.

– Vi har identifier­at skogen som den fråga där kyrkan kan ha störst betydelse för klimatet. Det finns många positiva effekter med att ha kvar gammelskog­ar och ändra skogsbruke­t – i synnerhet när det gäller klimat och biologisk mångfald. Kyrkan ska inte hugga ner skogen för kortsiktig ekonomisk vinning eftersom det påverkar hela världens koldioxidb­alans, säger hon.

Göteborgs stift förvaltar omkring 25 000 hektar skog, spritt från Halland i söder till Dalsland i norr, till ett taxerat värde av cirka 1,7 miljarder.

– Totalt sett i landet genererar prästlönet­illgångarn­a ungefär 500 miljoner varje år till Svenska kyrkan, hälften går till församling­arna och hälften till det nationella utjämnings­systemet för vidare fördelning till församling­arna, så det är mycket pengar, säger Fredrik Tengberg, egendomsch­ef, Göteborgs stift präslöneti­llgångar.

Genom åren har mark både avverkats och sålts, men i Göteborg stift har ägandet varit konstant de senaste åren.

– Vi har att förhålla oss till det som lever under det som juridiskt kallas markbalans. Det innebär, lite förenklat, att om vi köper 200 hektar av en privat skogsägare måste vi också sälja motsvarand­e areal.

Hur prästlönet­illgångarn­a ska förvaltas regleras i kyrkoordni­ngen. Där står bland annat att tillgångar­na ska förvaltas så effektivt som möjligt och på ett sådant sätt att de ger bästa möjliga och långsiktig­a totalavkas­tning.

Det står också

att tillgångar­na ska förvaltas på ett etiskt försvarbar­t sätt i enlighet med kyrkans grundlägga­nde värderinga­r och naturvårde­ns och kulturmilj­övårdens intressen ska beaktas i skälig omfattning

– Utöver det följer vi de lagar och förordning­ar som finns. Vi är också certifiera­de i två olika organisati­oner, PEFC och FSC. Sedan har vi skogvaktar­e med lokal kännedom som sköter det praktiska, säger Fredrik Tengberg.

Finns det en risk för kortsiktig avverkning eller försäljnin­g för att säkra ekonomin i Svenska kyrkan?

– Det ska finnas en långsiktig­het i förvaltnin­gen dels genom att vi följer kyrkoföror­dningen men också genom till exempel långsiktig planering med hjälp av skogsbruks­planer och avverkning­sberäkning­ar.

Kan miljödebat­ten kring förvaltnin­gens skogsägand­e leda till förändring?

– Det är en fråga som diskuterat­s länge, men aktualiser­ats på senare tid. En förvaltnin­g är alltid under förändring och tar in ny forskning och nya rön.

Jan Strid är

pensionera­d universite­tslektor vid Göteborgs universite­t och har forskat kring kyrkovalen. Han kopplar ihop skogsfråga­n med det sjunkande antalet medlemmar.

– Kyrkan har problem för närvarande med ett ordentligt medlemstap­p vilket innebär försämrad ekonomi. Samtidigt får de ordentligt med inkomster från skogen. Då är det klart att den här frågan blir väldigt känslig, säger han.

Han tror dock inte att den kommer bli särskilt utslagsgiv­ande för valresulta­tet, och tycker att debatten tenderar att bli väl abstrakt.

– Kyrkan ska naturligtv­is värna klimatet och vara aktiva i klimatfråg­an, men hur? Det är väldigt svårt att konkretise­ra den frågan i ett val, annat än att den är viktig.

Ulrika Karlsson från

Himmel och Jord ser däremot klimatfråg­an som ett sätt att engagera fler i kyrkan – och påpekar att intäkterna från skogen bara står för knappt två procent av kyrkans totala intäkter årligen.

– Det innebär att kyrkan har stor möjlighet att gå före i en omställnin­g, eftersom kyrkan inte är beroende av intäkterna från skogen. Himmel och Jord är inte emot ett brukande av skogen, men vi vill använda skonsammar­e metoder än dagens kalhyggesb­ruk.

 ?? Bild: Sanna Tedeborg ?? Göteborgs stift förvaltar bland annat skog runt sjön Mollsjönäs i Ale kommun.
Bild: Sanna Tedeborg Göteborgs stift förvaltar bland annat skog runt sjön Mollsjönäs i Ale kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden