Bohusläningen

Kalix löjrom sätter guldkant på måltiden

-

I butikerna säljs ofta amerikansk löjrom, den kan duga, men saknar den där gudomliga friskheten som Kalix knallorang­ea delikatess bjuder på.

Det råkar slumpa sig som så att min födelsedag sammanfall­er med tiden då det fiskas löjrom utanför Kalix i Norrbotten. Varje år har jag därför blott en ödmjuk önskan: frukost på sängen med löjromstoa­st, tack. Bättre början på en ny ålder kan man bara inte önska sig.

Jag har haft förmånen att få frossa på både rysk, iransk och spansk kaviar. Men inget kan mäta sig med fräschören hos Kalix löjrom. Äggen från vanlig svensk siklöja överträffa­r det omsusade svarta guldet från all världens utrotnings­hotade störar – i varje fall om jag får bestämma.

Runt den 20

september varje år drar löjromsfis­ket i gång i Bottenvike­n och pågår i en dryg månad. Från varje hona får man cirka tre till fem gram rom. Rommen vispas, luftas och saltas. Inga andra tillsatser är tillåtna, och av etiska skäl gäller det även att försöka ta vara på själva fisken.

EU har gett Kalix löjrom det starkaste livsmedels­skydd som finns – skyddad ursprungsb­eteckning, vilket är extremt ovanligt i Sverige. Det innebär att produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst avgränsat geografisk­t område med en ”för området karaktäris­tisk metod”. Andra exempel är parmesanos­t och champagne. Bara goda grejer med andra ord.

Men – ja.

Smakar det så kostar det. Löjrom är svindyrt, det är inget att sticka under stol med. Framför allt om den är svensk. Även löjrom från Vänern är dyr, den säsongen infaller dock lite senare. I butikerna säljs ofta amerikansk löjrom, den kan duga, men saknar den där gudomliga friskheten som Kalix knallorang­ea delikatess bjuder på.

Det fiffiga med just löjrom är att den kan frysas och tinas hur många gånger som helst inom två år. Har man en gång investerat behöver man med andra ord aldrig ångra det.

Vill man riktigt lyxa till det förgyller man maten med en klick löjrom. Tillvaron blir inte mycket glammigare än så.

 ?? Bilder: Johan Nilsson ?? September är lika med löjromssäs­ong. En klick av den svenska delikatess­en sätter guldkant på tillvaron.
Bilder: Johan Nilsson September är lika med löjromssäs­ong. En klick av den svenska delikatess­en sätter guldkant på tillvaron.
 ?? ?? Festa på en härligt krämig löjromspas­ta med kantarelle­r...
Festa på en härligt krämig löjromspas­ta med kantarelle­r...
 ?? ?? ... eller en löjligt lättbakad lyxpizza med löjrom .
... eller en löjligt lättbakad lyxpizza med löjrom .
 ?? ?? Mia Gahne
bjuder på härliga recept varje vecka.
Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden