Bohusläningen

Graham Potter ska ta Brighton mot toppen

- Jimmy Ewertsson sporten@gp.se

Det finns ingen ”anfallsbut­ik” att bara plocka spelare från. Jag säger alltid att det är mitt jobb att arbeta med killarna vi har

Graham Potter har fått en flygande start på Premier League-säsongen med sitt Brighton & Hove Albion. Med tre segrar på de fyra inledande matcherna har den forne Östersunds­tränaren siktet inställt på att ta nästa steg med Brighton och etablera laget på den övre halvan.

Efter resan genom det svenska seriesyste­met med Östersunds FK har Graham Potter har fortsatt sin imponerand­e tränargärn­ing tillbaka på de brittiska öarna. Potter – som tog ÖFK från division 2 till allsvenska­n och vidare till Europa League-åttondelsf­inal – har med begränsade resurser fört Brighton till säkrat Premier League-kontrakt två säsonger i följd, samtidigt som The Seagulls spelat en underhålla­nde, proaktiv och progressiv fotboll med många egenfostra­de spelare i truppen.

Pep Guardiola pekade i våras ut Potter som den just nu allra bästa brittiska tränaren och under sommaren har Potter kopplats samman med flera stora klubbar – främst Tottenham och Arsenal – men Potter själv har haft fullt fokus på att ta nästa kliv med Brighton.

– Jag är två år in i ett sexårskont­rakt, så det finns gott om tid för att fortsätta förbättras tillsamman­s. Det finns mycket jobb kvar att uträtta, säger han till Sky Sports.

Det låter ofta så

när Graham Potter pratar, där dagens resultat alltid ska ses i skenet av framtidens framsteg. Hellre än att prata pengar och nyförvärv föredrar Potter att poängtera hur stabilitet och tid är minst lika viktiga nycklar för att utvecklas och växa i en hållbar takt.

Nästa steg är att etablera Brighton som ett lag för den övre halvan, och Brighton har fått en utmärkt start på säsongen med tre segrar på de inledande fyra matcherna.

I fjol slutade Brighton på 16:e plats, men på behörigt avstånd från den absoluta nedflyttni­ngsstriden. Trots placeringe­n i tabellens bottenskik­t var prestation­erna ofta bättre än resultaten vittnade om. Defensiven var solid, men trots höga noteringar i ”expected goals”-statistike­n hade Brighton förtvivlat svårt att förvalta chanserna som skapades. Trots en tydlig akilleshäl i målskyttet – och trots 600-miljonersf­örsäljning­en av Ben White till Arsenal – värvade Brighton dock ingen etablerad målskytt.

– Det finns ingen ”anfallsbut­ik” att bara plocka spelare från. Jag säger alltid att det är mitt jobb att arbeta med killarna vi har och försöka förbättra dem. De är unga och väldigt ivriga att utvecklas och göra bra från sig, vilket är positivt, säger Potter till The Athletic.

Under transferfö­nstret

skämtades det om att det var så tyst från Brightons sida att det enda nytillskot­tet till sydkustsla­get var Potters nya skägg. Till slut blev det ett par tillskott, bland annat i form av forne Barcelona-produkten Marc Cucurella och Enock Mwepu, en spännande mittfältar­e från Red Bull Salzburg, men i övrigt är det bekanta namn som ska leda The Seagulls framåt. Lewis Dunk, Solly March, Adam Lallana, Neal Maupay, Leandro Trossard och Danny Welbeck är alla kvar, Shane Duffy är oväntat tillbaka i startelvan, och fjolårets succéman Tariq Lamptey är på väg tillbaka från långvariga skadebekym­mer. Framför allt lyckades Brighton hålla fast vid mittfältss­tjärnan Yves Bissouma, trots intresse från flera toppklubba­r. Den 25-årige maliern har vuxit ut till en bjässe under Potters ledarskap.

– Yves har alltid haft aktioner som håller högsta Champions League-nivå, men de största framstegen i hans spel är i jämnheten och förmågan att förstå spelet och hans roll i vårt sätt att spela. Han har mognat som människa och fått en bättre förståelse för vad som krävs för att spela på den här nivån, säger Potter.

Även Bissouma är fullt inställd på 2021/22 som året för Brighton att ta nästa steg.

– Vi strävar efter topp tio och jag tror det är möjligt, men vi måste arbeta hårt för det. Vi har bara spelat fyra matcher, så det är alldeles för tidigt att prata om Europa. Men vi är sansade, njuter av stunden, och siktar på att bli bättre för varje vecka, säger Bissouma.

Även hos spelarna tycks Potters ord om hårt, ödmjukt jobb med sikte på att bli bättre för varje vecka ha tagit fäste. Det kan räcka väldigt långt för ett imponerand­e Brighton.

 ?? Bild: Toby Melville ?? Tre segrar på fyra matcher har det blivit för Graham Potter och Brighton & Hove Albion i inledninge­n av säsongen.
Bild: Toby Melville Tre segrar på fyra matcher har det blivit för Graham Potter och Brighton & Hove Albion i inledninge­n av säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden