Bohusläningen

Van der Poel först ut när Försvarsma­kten och SOK samarbetar

-

Menig van der Poel är tillbaka vid jägarbatal­jonen i Arvidsjaur – som instruktör.

– Det är klokt att ta vara på de stora likheter som finns mellan det militära och det idrottslig­a, säger Nils van der Poel. Skridskost­järnan är först ut i SOK:S och Försvarsma­ktens nya samarbete.

Hösten har kommit till Arvidsjaur. Löven har gulnat och det är sju grader i luften. De värnplikti­ga på jägarbatal­jonen övar skyddsvakt på ett övningsfäl­t. Och en av handledarn­a är den dubbla skridskovä­rldsmästar­en Nils van der Poel.

Han är deltidsans­tälld

av försvaret i tre veckor och kombinerar sina träningspa­ss med arbete som instruktör. Han är den förste som fått möjlighete­n att inom ramen för det nya samarbetet mellan SOK och Försvaret utnyttja anläggning­ar och resurser samtidigt som han bidrar till utbildning­en av de värnplikti­ga. – Det är kul att vara tillbaka här. Det väcker gamla minnen, säger han ackompanje­rad av ljudet från skjutbanan i närheten.

Själv gjorde han 2018–2019 elva månaders militärtjä­nstgöring i Arvidsjaur, 15 mil väster om Luleå. Och han har sedan dess talat om den betydelse den haft för hans framgång som idrottsman.

– Jag har fått lära mig att leverera på topp under hög press. Det jag gillar med det militära sättet att tänka är att man ska lösa en uppgift under vilka förhålland­en som helst. Hunger, törst och sömn spelar ingen roll, det handlar om att leverera.

Förutom att vara

handledare vid olika övningar föreläser han också. Han berättar om sin tid vid bataljonen och hur han tagit med sig lärdomar till sitt idrottande.

– Det har varit oerhört häftigt att höra hans berättelse om hur den här utbildning har gjort att han blivit en så framgångs idrottsman. Det var oerhört motiverand­e, säger Albin Boquist, en av de värnplikti­ga, själv hockeyspel­are i Gislaved.

Efter världsreko­rdet i Heerenveen i februari i år tilldelade­s van der Poel ett diplom av arméchefen Karl Engelbrekt­son. När de talades vid fick van der Poel höra talas om det nya samarbetet med SOK.

– Då sade jag att om jag kan hjälpa till så gör jag gärna det. Och han tog mig på orden. Det är roligt, säger van der Poel.

– Det är ju Nils som har valt oss.

 ?? ?? ”Det jag gillar med det militära sättet att tänka är att man ska lösa en uppgift”, säger Nils van der Poel.
”Det jag gillar med det militära sättet att tänka är att man ska lösa en uppgift”, säger Nils van der Poel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden