Bohusläningen

Fakta: Nils van der Poel

- Jonas Dagson TT

Vi kan väl inte säga annat än ”tack så mycket”. Han är en lysande ambassadör för försvarsma­kten och då ytterst också för vårt förband, säger Morgan Gustavsson, stabschef vid Norrlands dragonrege­mente K4.

Och Nils van der Poel

har inget emot att för en tid bli ”affischnam­n” för försvaret.

– Jag har lagt elva månader av mitt liv på att stärka Sveriges försvar. Periodvis har det varit tufft. Men om jag nu kan bidra ytterligar­e genom att tala gott om vad det har gett mig då känns som det ger ännu mer mening till de månaderna då jag har varit hungrig, kall och trött, säger han.

I framtiden kan det bli så att fler elitidrott­smän och -kvinnor kan komma till Arvidsjaur eller andra förband på liknande sätt.

– Vi får se vart det här tar vägen. Förhoppnin­gen är att vi ska få ut en grundmall som vi kan fortsätta med tillsamman­s med SOK och sakta men säkert utveckla de områden som SOK och vi har gemensamma, säger Morgan Gustavsson.

Nils van der Poel

trivs i Arvidsjaur och hoppas att han kan komma tillbaka igen, men det får i så fall bli först efter OS i Peking i februari nästa år.

Efter det militär gästspelet åker han till Inzell i södra Tyskland där han går på is igen för att börja formtoppni­ngen inför världscupe­n i november och december, tävlingar som även är Os-kval. 25 april 1996 (25 år). SK Trollhätta­n.

Världsreko­rd: 10 000 m, 12.32,95, satt 2021, VM: Guld på 5 000 och 10 000 meter 2021. OS: 14:e plats på 5 000 meter i debuten i Pyeongchan­g 2018. Junior-vm: Guld på 5 000 meter 2014 och 2015.

Återvänder till Arvidsjaur som en del i det nya samarbetet mellan SOK och försvaret.

Aktuell:

 ?? Bild: Jens Ökvist/tt ?? De värnplikti­ga vill imponera på Nils van der Poel (tvåa från vänster) och passar på att demonstrer­a det mest märkliga sätten att förhålla sig till naturen.
Bild: Jens Ökvist/tt De värnplikti­ga vill imponera på Nils van der Poel (tvåa från vänster) och passar på att demonstrer­a det mest märkliga sätten att förhålla sig till naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden