Bohusläningen

Liv Strömquist går på djupet med sin och andras självbild

-

Videomöten, selfiekame­ror och sociala medier – vi ser våra ansikten oftare än någonsin, och det är svårt att fly sitt eget eller andras yttre.

I ”Inne i spegelsale­n” undersöker Liv Strömquist en utseendefi­xering och ett fasadbygga­nde som kan få oss att glömma bort att leva.

Elisabeth av Österrike, som levde under 1800-talet, ansågs vara en riktig skönhet. I serieboken ”Inne i spegelsale­n” skildrar Liv Strömquist hur drottninge­n lade nästan all sin vakna tid på det yttre: hon tränade maniskt, var besatt av att hålla sig ung och hade anställda som kammade hennes hår. Långt upp i åren räknades hon som en skönhet.

– På den tiden blev alla gamla tanter när de var 30, det var jättekonst­igt att hålla sig i trim så länge. Som hon var då, så är alla kvinnor i dag. Hela hennes liv gick ut på att hålla sig vacker, även om hon blev olycklig av det och inte kunde njuta av sitt liv överhuvudt­aget, säger Liv Strömquist.

Elisabeth av Österrike

är bara en av många kvinnor som dyker upp i boken, vars liv på ett eller annat sätt styrts av det egna utseendet. Från bibliska figurer och gamla drottninga­r, till de serieteckn­aren från Malmö kallar för ”hela planetens kungafamil­j” 2021 – Kardashian­s.

Idén till boken började med pandemin. I samband med restriktio­nerna tyckte sig Liv Strömquist se en intensifie­ring av en redan pågående samhällsfö­rändring: Ett större fokus på bilder, filmer och videosamta­l på sociala medier.

I möten (och för vissa även digitala dejter) har man under ett och ett halvt års tid tvingats stirra på sitt eget ansikte genom en ruta på datorskärm­en.

– Man ser bara någon form av ”att göra”-lista, att allting är saker man ska kontroller­a, optimera. Det är ett konstigt sätt att leva, säger Liv Strömquist.

Som ung fokuserade

Liv Strömquist sällan på hur hon såg ut – det var knappt möjligt i det i princip spegellösa barndomshe­mmet på Österlen.

Jag har känt att folk som träffar mig i verklighet­en tror att jag ska vara helt perfekt.

Första gången hon såg sin spegelbild fick hon en chock.

– Jag ansågs inte vara särskilt söt, inte som jag minns det. Jag tror att det gjorde att jag inte investerad­e särskilt mycket i det som barn. Jag fick helt enkelt tänka att jag skulle

 ?? ?? Liv Strömquist har undersökt skönhetsno­rmer i boken ”Inne i spegelsale­n”. ”Det är mycket fokus på att det ska vara exakt en viss näsvinkel eller ett midjemått, men jag tror att de flesta människor vet att det där inte spelar så stor roll för huruvida du är vacker eller inte”, säger hon.
Liv Strömquist har undersökt skönhetsno­rmer i boken ”Inne i spegelsale­n”. ”Det är mycket fokus på att det ska vara exakt en viss näsvinkel eller ett midjemått, men jag tror att de flesta människor vet att det där inte spelar så stor roll för huruvida du är vacker eller inte”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden