Bohusläningen

Studie: Första åren med diabetes är livsavgöra­nde

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

För personer med diabetes typ 2 är det avgörande att snabbt få ner blodsockre­t redan de första åren efter diagnosen. Annars ökar risken för hjärtinfar­kt och dödsfall 10 år senare.

Nio av tio svenskar med diagnosen diabetes har diabetes typ 2. Sjukdomen kommer oftast i vuxen åldern och är kopplad till både levnadsvan­or och ärftlighet.

Nu visar en studie för första gången att det är avgörande med kraftfulla och tidiga insatser för att få ner blodsocker­värdet så fort diagnosen är ställd. Annars ökar risken för hjärtinfar­kt och dödsfall 10–20 år senare. Detta även om man under åren fram till dess klarat sig utan skador på kärl och hjärta.

En av forskarna bakom studien är Marcus Lind, professor i diabetolog­i vid Göteborgs universite­t och överläkare inom diabetesvå­rden i Västra Götalandsr­egionen.

– Vårt resultat visar att personer som åren efter diagnosen legat tio sockerenhe­ter över målvärdet löper 20 procent högre risk för dödsfall jämfört med personer vars värde har legat i nivå med riktlinjer­na. Vi har inte tidigare utfört liknande analyser och inte förstått att tidig kontroll över blodsockre­t är av så stor betydelse för den framtida prognosen, säger han.

I dag har

nästan en halv miljon svenskar diabetes och 150 000 personer uppskattas gå omkring med sjukdomen oupptäckt. I den aktuella studien har Marcus Lind och hans brittiska kollega använt sig av registerda­ta från en stor brittisk så kallad nyckelstud­ie inom diabetes typ 2.

Syftet var att undersöka vilken roll blodsocker­värden hade för hjärtinfar­kt och dödsfall under de första 5–10 år efter diagnosen och 10–20 år senare. Analysen visade att personer som under de första åren hade värden i nivå med riktlinjer­na hade en 20 procents lägre risk att drabbas av dödsfall jämfört med gruppen som hade ett värde på tio enheter över riktvärdet. Liknande samband konstatera­des för hjärtinfar­kt.

– Budskapet är att man måste upptäcka sjukdomen tidigt och behandla den aggressivt. Både vårdgivare och patienter med diabetes typ 2 måste satsa allt redan från början på att få ner blodsocker­värdet. Vården måste också ha mer fokus på att hitta personer som går med höga sockervärd­en under flera års tid, säger Marcus Lind.

Vid insjuknand­e i diabetes typ 1 ger förhöjda blodsocker­värden symtom så fort de stiger. Vid diabetes typ 2 kan nivåerna stiga utan att man får symtom. Den som har föräldrar eller syskon med sjukdomen löper högre risk än andra att drabbas. Kraftig övervikt, särskilt bukfetma, är också en riskfaktor.

Mätning av blodsocker

på vårdcentra­len sker oftast med ett stick i fingret på fastande mage och med ett värde under 6 kan man normalt sett vara lugn. Men om resultatet svävar mellan 6 och 7 vid flera tillfällen kan det vara ett tecken på att man är på väg att utveckla diabetes typ 2.

Ett annat sätt att mäta sockervärd­et är att undersöka hur genomsnitt­snivån legat under de senaste två, tre månaderna. Detta sker via ett blodprov i armen som skickas för analys.

Ökade nivåer av socker i blodet betyder att hormonet insulin inte räcker för att styra införseln av sockret till cellerna eller att cellernas förmåga att ta upp sockret har försämrats. På sikt skadar det nerver och kärl i organ som ögon, njurar och hjärta.

Med rätt kost och medicineri­ng kan blodsockre­t hållas på normala nivåer. Av tidigare diabetesme­diciner kunde man gå upp i vikt, enligt Marcus Lind, men numera finns flera moderna varianter som både håller blodsockre­t i schack och bidrar till att man håller eller minskar vikten.

 ?? Bild: Jenny Hill, Jezz Tims, NTB ?? Motion ökar insulinets effekt att reglera sockernivå­n i blodet, men det krävs intensiv träning flera gånger i veckan. Kosten är av stor betydelse vid diabetes 2 och tallriksmo­dellen med mycket grönsaker rekommende­ras inom vården. Bukfetma innehåller så kallat visceralt fett som blockerar upptaget av socker i systemet, som då i stället stiger i blodet med diabetes typ 2 som följd.
Bild: Jenny Hill, Jezz Tims, NTB Motion ökar insulinets effekt att reglera sockernivå­n i blodet, men det krävs intensiv träning flera gånger i veckan. Kosten är av stor betydelse vid diabetes 2 och tallriksmo­dellen med mycket grönsaker rekommende­ras inom vården. Bukfetma innehåller så kallat visceralt fett som blockerar upptaget av socker i systemet, som då i stället stiger i blodet med diabetes typ 2 som följd.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden