Bohusläningen

Det måste vara skillnad på att ha arbetat och inte arbetat

- Bengt Larsson Smögen

Till Kjell EE Johansson 15 september

Min släkt på fädernet har alla varit egna företagare, nämligen hantverkar­e från en ö som alltid har haft en stor övervikt för den borgerliga sidan. Jag tillhör dessa borgare. Att jag saknar barmhärtig­het, är självisk och sedan helt saknar solidarite­t enligt dig, ja det får man ofta höra från er på den goda vänstersid­an. Jag är van och kan ta det.

Jag har nyligen debatterat pensionern­a med en vänsterman som skrev att han tänkte inte på sig själv, nej hans tankar gick till Sveriges alla fattigpens­ionärer. Han, liksom du, vill inte se och debattera hur verklighet­en ser ut när pensioner debatteras.

fram räkneexemp­el? Garantipen­sionen är 8 651 kronor, bostadsbid­raget är 6 540 = 15 191, minus skatt, 1 100 = 14 091 kronor. Vi lägger till de 600 kronor som du solidarisk­t vill ge dessa sämst ställda. Summan blir då 14 691 kronor. Denna summa ställer jag mot en intjänad pension på 17 000 kronor som en hemmafru som gick ut i arbetslive­t fick efter 35 års slit i sillfabrik­en. På dessa 17 000 kronor betalar hon cirka 3 500 i skatt. Kvar har hon efter alla års mödor 13 500 kronor.

Frågan blir då vem som har sämst ställt av dessa två exempel? När du sedan menar att fattigpens­ionärer ska ha 16 540 kronor i disponibel inkomst blir skillnaden helt orimlig mot den som har arbetat.

har ju fått barmhärtig­het och solidarite­t med modersmjöl­ken. Jag däremot får ju hela tiden kämpa mot min borgerliga egoism. Men min bergfasta uppfattnin­g är att det måste löna sig att arbeta och att ha arbetat. Det vore intressant­a att få veta din mening i denna viktiga fråga.

Borgaren

 ?? Bild: Shvets/pexels.com ?? Finns det någon guldkant på tillvaron för dagens pensionäre­r?
Bild: Shvets/pexels.com Finns det någon guldkant på tillvaron för dagens pensionäre­r?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden