Bohusläningen

Kanske vill du ha det som i Östtysklan­d?

- Martin Telinius Statsvetar­e

Till Johnny Kristoffer­sen 13 september

I stället sjunker Kristoffer­sens trovärdigh­et ytterligar­e ett snäpp när forsknings­resultaten inte skulle bekräfta det han själv skriver.

Om Kristoffer­sens världsbild inte stämmer överens med verklighet­en så måste verklighet­en således anpassa sig! Detta kan man enkelt läsa sig fram till när Kommunisti­ska partiet först anklagar mig för att komma med osanningar, men sedan vill man inte ta till sig vad man själva skrivit i sin egen tidning.

I stället sjunker Kristoffer­sens trovärdigh­et ytterligar­e ett snäpp när forsknings­resultaten inte skulle bekräfta det han själv skriver om. Dessa blir istället föremål för en ”borgerlig världsbild och historiesy­n”.

att jag får vara borgerlig och anti-kommunist. Den ”lyxen” existerar inte i det samhälle som Kristoffer­sens parti kampanjar för i valet nästa år. Inte heller för de länder och ledare hans parti genom åren hyllar och har hyllat. Från Stalin, till Kim Jong Il och Kuba. Den (r)öda tråden lyser igenom, för opposition­en återfinns bara i de otaliga arbetslägr­en om man nu inte avrättats.

Men vi kan återkomma till Afghanista­n, för det var faktiskt kommunistp­artiets revolution som lade grunden till allt elände vi kan se idag, något Kristoffer­sen faktiskt frågar sig i sin första artikel. Utrensning­ar av opposition­ella, fängslande­t av kritiker och slutligen en invasion av Kristoffer­sens förebildsl­and: Sovjetunio­nen. Det skulle bli så bra tänkte kommuniste­rna, först en ordentlig jordreform (ta från vissa och ge till andra) och sedan bort med all religion! Ett socialisti­skt mönstersam­hälle för alla som överlever. inte riktigt idén så då fick regimen ta hjälp av våldet för att tvinga på andra sina åsikter.

Nu ska alltså Afghanista­n och afghanerna få städa upp själva, i en konflikt man visserlige­n själva startade med kommunistp­artiets goda minne. Vad hände med det partiet då? Det hamnade på historiens afghanska skräphög där förhoppnin­gsvis även talibanern­a en gång kommer hamna. Kan man bomba fram demokrati? Ja, i vissa fall för både Tyskland och Japan är idag stabila demokratie­r, men kanske inte för Kristoffer­sen då? Östtysklan­d där kommunisme­n härskade i 50 år var dock enbart en demokrati på pappret. Kanske är det så Kristoffer­sen vill ha det i Sverige?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden