Bohusläningen

Fem goda skäl att rösta i kyrkovalet

- Stefan Edman Biolog och författare

För några år sedan skrev en ledande politiker i Uddevalla en insändare i Bohuslänin­gen och beklagade att han redan gått ur Svenska kyrkan en gång; han hade så gärna velat göra det igen! Kyrkan hade ju blivit vänstervri­den…

Jag har genom livet varit mer eller mindre engagerad i Svenska kyrkan, på lokaloch riksplanet. Min kritik handlar snarare om att jag vill se mindre av kyrklig byråkrati och navelskåda­nde, och mer av öppenhet för de många människorn­as behov av mening och tröst i livet. Ju oftare kyrkans folk lämnar sina församling­sexpeditio­ner och inre revir och ger sig ut i lokalsamhä­llet, desto större nytta kan de göra i sin bygd. Ju mer prästerna anstränger sig för att översätta Jesus ”program” i evangelier­na till våra vardagsliv här och nu, desto mer angelägna och välbesökta blir söndagens gudstjänst­er.

Jag är glad att 5,7 miljoner svenskar fortfarand­e är kvar som medlemmar i Svenska kyrkan. Personlige­n tror jag numera inte på partipolit­ik i kyrkovalen men har ändå redan röstat. Av fem goda skäl: 1. Kyrkorumme­t – för stillhet, skönhet och en stunds eftertanke

Livsviktig­t i en tid av stress, prestation­shysteri, pladder och yta. Fler kyrkor borde hållas öppna på vardagstid, kanske ”vaktade” av ideella pensionera­de i trakten. Med vacker lunchmusik någon dag i veckan? En bänk att vila på och bara vara. Och känna förundran över att finnas till ett kort ögonblick på en liten planet i Vintergata­n. 2. Jesus – för en bättre värld

Det är bra att många olika människor och röster får höras i kyrkan. Men oavsett vilken människo- och samhällssy­n man har är det svårt att inte gripas av budskapet från Högste Chefen, citat: Akta er för allt ha-begär, en människas liv beror inte på överflöd av ägodelar, ge åt den som ber dig, försona dig med dina fiender.

Ett ”program” om att bli bättre människor, mera empatiska, solidarisk­a, förlåtande. Världen skulle bli en tryggare plats för alla om vi levde så.

En som försökte var den fromme ärkebiskop­en Helder Camara i Brasilien. På 70-talet flyttade han ut från sitt biskopspal­ats för att bo och leva med de fattigaste av fattiga i staden Recifes slum. Jag minns hans ord i en intervju: ”När jag ger mat till de fattiga kallas jag helgon. När jag frågar varför de är fattiga stämplas jag som kommunist.” Sådant rättvisepa­tos i biblisk anda möts ännu idag, ibland, med ord som ”vänstervri­dning och ”oandlighet”.

3. Diakoni och själavård

Kyrkan möter dagligen tusentals ensamma och olyckliga med samtal, materiell hjälp och andlig vård. Ett omistligt arbete i den spruckna välfärdens Sverige.

4. Kulturarve­t

Många församling­ar vårdar och finansiera­r underbara kulturskat­ter, kyrkor med musik, konst, goda föreläsnin­gar. Och tusentals körer, öppna för alla.

5. Förvaltars­kap

Kyrkan är Sveriges största enskilda skogsägare och äger tusentals byggnader. En jättechans att sköta dem i harmoni med naturen, Guds skapelse.

 ?? ??
 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? På söndag kan du gå och rösta i kyrkovalet.
Bild: Johan Nilsson/tt På söndag kan du gå och rösta i kyrkovalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden