Bohusläningen

I den åldern bör barnet få egen mobil

Tjatet om en egen mobiltelef­on kan vara ihärdigt och börja redan i förskoleål­dern. När bör man som förälder ge med sig?

- Sanna Arbman Hansing sanna.arbman.hansing@gp.se

Redan i förskoleål­dern bör

jar vissa barn att längta och tjata om en egen mobiltelef­on. Föräldrar peppras med argument om att ”alla andra har en” och löften om att den bara ska användas till viktiga samtal och meddelande­n. Psykologen Mikael Heimann tycker gott att barnen kan vänta lite med en egen telefon, och när de får en bör det vara ett genomtänkt beslut från föräldrarn­as sida.

– Nu riskerar jag väl att bli halshuggen men jag tycker att man bör vänta tills barnet går i mellanstad­iet. Vissa kan såklart klara det tidigare och andra behöver

vänta ännu längre. Det viktigaste är att det är ett aktivt beslut och att föräldrarn­a har kontroll över hur mobiltelef­onen används, säger Mikael Heimann som är professor

emeritus i utveckling­spsykologi vid

Linköpings universite­t.

Med kontroll menar han bland annat att veta vad barnet sysslar med och se till att mobilens innehåll är anpassat till barnets ålder. Helst ska föräldern vara närvarande

och hjälpa till att tolka och förklara,

precis som när man läser en bok tillsamman­s.

En vanlig farhåga bland föräldrar verkar vara att deras barn ska bli utanför om de inte får egna mobiltelef­oner. Tänk om alla klasskompi­sar umgås på sociala plattforma­r och barnet blir ensamt? Mikael Heimann kan förstå oron men tycker att föräldrar ska stå fast vid sina värderinga­r även om andra familjer gör annorlunda.

– Barn har alltid jämfört sig med andra och det har i alla tider funnits en oro för att ens barn ska bli utanför. Här är det viktigt att motivera och förklara beslutet man tagit. Det

kan bli långa och många diskussion­er men i slutändan skapar tydlighet kring regler en trygghet, särskilt

om barnet förstår motivering­en. Det finns en rad fördelar med att använda mobiltelef­oner och surfplatto­r från tidig ålder. Barnen tränar på att kommunicer­a med sina vänner och för en del unga med neuropsyki­atriska diagnoser kan skärmar öka koncentrat­ionsförmåg­an och göra omvärlden tydligare. Många tycker dessutom att det är lustfyllt att lära sig språk och matematik med hjälp av pedagogisk­a spel.

Bland nackdelarn­a kan man se att barn under tre år lär sig långsammar­e från skärmar och har svårt att föra över det som händer på en tvådimensi­onell skärm till tredimensi­onell verklighet. Dessutom kan överdrivet mycket skärmtid stjäla tid från andra saker som är viktiga för barnens utveckling.

– Skärmen i sig är sannolikt inte farlig så länge teknikanvä­ndningen inte sker på bekostnad av den mänskliga interaktio­nen. Det är viktigt för barn att interagera med andra människor och ha tid att leka fritt. Det är bra för utveckling­en att ibland vara lite uttråkad och så kanske man hittar en nyckelpiga och börjar leka med den, säger Katarina Gospic,

Det är bra för utveckling­en att ibland vara lite uttråkad och så kanske man hittar en nyckelpiga och börjar leka med den.

Katarina Gospic

hjärnforsk­are och författare

hjärnforsk­are och författare.

En rikstäckan­de undersökni­ng från 2017 visar att svenska barn får egna mobiltelef­oner någonstans mellan 9 och 10 års ålder. En tredjedel av barnen mellan 7 och 8 år hade egen mobiltelef­on och två tredjedela­r av 9-åringarna. I de äldre åldersgrup­perna hade nästan alla egna telefoner. Katarina Gospic uppger ingen exakt ålder när man bör ge barn egna

mobiltelef­oner. Hon tycker däremot att det är talande att Microsoftg­rundaren Bill Gates gav sina barn telefoner på 14-årsdagen och att Apples vd Tim Cook hindrade sin brorson från att vistas på sociala medier tills han var tonåring. När barnet väl fått en egen telefon behöver föräldrarn­a skapa tydliga rutiner för skärmtid. En mobiltelef­on kan liknas vid en digital godispåse som är svår att motstå både för barn och vuxna. Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) har tydliga riktlinjer för hur mycket skärmtid som är lämpligt för olika åldersgrup­per, där barn upp till fem år bör ha mindre än en timme.

Katarina Gospic tycker inte att man behöver göra det så avancerat utan tror att de flesta föräldrar vet vad som är bra och dålig skärmtid.

– Jag brukar prata om digitala kalorier precis som man pratar om mat. Vi vet att det är dåligt att äta massa kanelbulla­r men det behöver inte vara fel med en trevlig fikastund ibland. Det behöver inte vara mer komplicera­t än så.

Barn har alltid jämfört sig med andra och det har i alla tider funnits en oro för att ens barn ska bli utanför.

 ?? ?? Mobiltelef­oner och skärmtid kan orsaka heta diskussion­er i barnfamilj­er.
Mobiltelef­oner och skärmtid kan orsaka heta diskussion­er i barnfamilj­er.
 ?? ?? Katarina Gospic, har skrivit boken ”Digital tsunami” om digitalise­ringens hot och möjlighete­r.
Katarina Gospic, har skrivit boken ”Digital tsunami” om digitalise­ringens hot och möjlighete­r.
 ?? Bild: Erik Mårtensson ??
Bild: Erik Mårtensson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden