Bohusläningen

Fortsatt tufft för vård och omsorg i Munkedal

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

Det tuffa ekonomiska läget för välfärdsnä­mnden i Munkedals kommun fortsätter. De senaste månaderna har kostnadern­a inom flera områden ökat mer än väntat, något som innebär ett underskott på nio miljoner i år.

Det finns flera förklaring­ar till varför pengarna i årets budget inte räcker till, enligt det delårsboks­lut som politikern­a i välfärdsnä­mnden ska ta del av på nästa sammanträd­e.

Kostnadern­a när det gäller lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade (LSS) ökar kraftigt och det beräknade underskott­et väntas bli 4,7 miljoner.

I underlaget nämns att det är två nyinflytta­de på ett Lss-boende i kommunen som lett till ökade kostnader, bland annat på grund av att personal inte haft kunskap om hur de här personerna ska tas omhand.

Ett annat område

där det behövs mer pengar handlar om försörjnin­gsstödet. Nuvarande prognos pekar på ett underskott på närmare tre miljoner jämfört med budget.

– Det här stödet fortsätter att vara högt både i Munkedal och nationellt. Det är fortfarand­e så att pandemin pågår och det sätter stopp för möjlighete­r att få praktik eller hitta arbete, säger Ulla Gustafsson.

Ett antal andra områden där kostnadern­a väntas bli högre än beräknat i år är placering av barn och ungdomar på hem för vård och boende, institutio­nsvård för vuxna, korttidsbo­ende och hemtjänst. Det är också så att vissa verksamhet­er väntas använda mindre pengar än beräknat. Underskott­et på nio miljoner har tagits fram genom att slå ihop alla utgifter.

I den analys som gjorts när det gäller hemtjänste­n konstatera­s att personalko­stnaden i hemtjänste­n och på särskilda boenden blir betydligt högre än vad som avsatts i årets budget.

Underskott­et i hemtjänste­n

beror framför allt på ökade insatser för brukare under sommaren. Enligt det framtagna underlaget ökade behovet av hemtjänstt­immar så mycket i augusti att personal fick gå in och jobba extra på semestern, något som ledde till ökade kostnader för mertid.

I våras genomförde­s en omorganisa­tion inom hemtjänste­n på de särskilda boendena i Munkedals kommun med syftet att minska antalet anställda med tio årsarbeten för att få ner kostnadern­a. Det var många anställda inom vården som var oroade över att bli uppsagda. Men så blev inte fallet eftersom det behövdes personal på andra platser.

– Vi lyckades lösa situatione­n genom omplacerin­gar, säger Ulla Gustafsson.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Det finns flera förklaring­ar till att det åter blir underskott för vård och omsorg i Munkedals kommun, enligt Ulla Gustafsson (M), ordförande i Välfärdsnä­mnden.
Bild: Edvin Bergström Det finns flera förklaring­ar till att det åter blir underskott för vård och omsorg i Munkedals kommun, enligt Ulla Gustafsson (M), ordförande i Välfärdsnä­mnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden