Bohusläningen

Jämför trafikskol­or inför körkortet

- Lisa Wallström TT

Ett körkort innebär både frihet och jobbmöjlig­heter. Men att ta lappen är dyrt. Hur stor kostnaden blir och om du kan utnyttja körkortslå­net beror på vem du är.

Få bedrifter ger en sådan lyckokänsl­a som när man klarar uppkörning­en. Särskilt som vägen dit ofta har grävt ett djupt hål i plånboken. Exakt hur mycket det kostar är individuel­lt och beror på om man har möjlighet att öva privat.

– Om man bara räknar ”måstekostn­ader” som körkortsti­llstånd, obligatori­ska utbildning­sinslag som Riskettan, Risktvåan, bilhyra vid förarprov och avgifter till Trafikverk­et handlar det om ungefär 5 000 kronor, säger Fredi Konac, ägare av Edsvikens Trafikskol­a i Sollentuna, Stockholm.

Men den största utgiftspos­ten är körlektion­erna på en trafikskol­a. Ibland nämns den ungefärlig­a summan 15 000 kronor för ett körkort. Men då krävs det att man även kan köra mycket privat.

– Alla behöver mängdträni­ng för att utvecklas. De som övar hemma med en bra handledare kan kanske klara sig med fem till tio lektioner hos en trafikskol­a.

Då är det

tuffare för dem som bara kan träna på körskolan. Då riskerar kostnaden att springa iväg upp mot 25 000 till 35 000 kronor.

– Det är därför det är så svårt att säga vad det kostar att ta körkort. Alla människor har skilda förutsättn­ingar och behöver olika mycket tid att lära sig saker, säger Fredi Konac.

Det gäller även att hitta en körlärare som är pedagogisk och klarar av att lägga upp en realistisk och bra utbildning­splan där varje lektionsti­llfälle utnyttjas till fullo.

– Tänk också på att jämföra vad en lektion kostar per minut. 20 tillfällen kan låta mycket, men inte om de bara varar i 35 minuter.

Fredi Konac tycker att det är synd att körkort delvis kommit att bli en klassfråga. Det vanligaste skälet till att inte ta körkort är, enligt Statens väg- och transports­institut, att man inte har råd. Samtidigt ökar ett körkort chanserna att få ett arbete – enligt siffror från Svenskt Näringsliv ställer över 60 procent av arbetsgiva­rna krav på körkort i dag. De som oftast saknar körkort är unga, arbetslösa och utrikes födda kvinnor.

Sedan 2018 finns

det möjlighet att ansöka om ett körkortslå­n på 15 000 kronor via Centrala Studiestöd­snämnden (CSN). För att komma i fråga för ett sådant är man bland annat tvungen att vara arbetssöka­nde och mellan 18 och 47 år. Men nyligen togs beslut om att ändra reglerna så att fler omfattas.

– Från och med den 1 december får alla 19–20-åringar som har fullföljt gymnasiet möjlighet att ansöka, säger Klas Elfving på CSN.

Söktrycket har hittills

inte varit så stort. Under 2020 ansökte 12 335 personer och bara 5 195 beviljades och fick pengar utbetalade.

– Vi vet att många låntagare har tyckt att det har varit svårt att förstå de olika stegen kring körkortslå­net och att reglerna har upplevts som för snäva.

Att lånet måste utnyttjas på ett år är ett sådant exempel.

– Där skulle vi vilja att perioden utökades till tre år. Det kan hända så mycket, man kanske blir sjuk, blir förälder eller flyttar, saker som gör att man inte hinner bli klar på ett år, säger Klas Elfving.

 ??  ??
 ?? Bild: Bertil Ericson ?? Faktorer som ålder, intresse och möjlighet att öva privat har betydelse för inlärninge­n och därmed kostnaden för att ta körkort.
Bild: Bertil Ericson Faktorer som ålder, intresse och möjlighet att öva privat har betydelse för inlärninge­n och därmed kostnaden för att ta körkort.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden