Bohusläningen

Sångaren Fredrik Lycke blev förälskad i dramatiken också

Det började med musik för Fredrik Lycke. Snart fick han också upp ögonen för dramatik, och sedan dess har han byggt en karriär där han både får sjunga och skådespela, framför allt som musikalart­ist.

- Johan Ekfeldt/tt

I oktober är det premiär för den nyskrivna musikteate­rföreställ­ningen ”Roberts Broberg- och dalbana” på Kulturhuse­t Stadsteate­rns stora scen i Stockholm. Den mångfacett­erade artisten Robert Brobergs skilda alter egon gestaltas där av fem olika skådespela­re och sångare. En av dem är Fredrik Lycke som har uppskattat den folkkära artisten ända sedan han var barn.

– Han har funnits där under min uppväxt. Jag har alltid varit förtjust i hans förmåga att vrida och vända på språket. Jag kom in på Povel Ramel via honom och sedan Hasse & Tage. Och Magnus Uggla, säger Fredrik Lycke.

Hans största förebild

bland sångartist­er var annars Björn Skifs på grund av dennes förmåga att varva en snygg och mjuk rockröst med ett komiskt uttryck.

I dag är Fredrik Lycke en av de fast anställda skådespela­rna på Stadsteate­rn. Han har under hela sin karriär varvat skådespele­ri

med sångframtr­ädanden, eller kombinerat båda då han spelat musikal. Men det var sången som kom först.

– Jag har fått berättat för mig hur jag satt uppkrupen mellan högtalarna och lyssnade på skivor som liten. Det fanns mycket musik hemma men ingen som jobbade med det och det var inget jag föreställd­e mig att jag skulle ha som jobb.

Men hans mamma, som ofta såg sin son framför spegeln med plastgitar­ren i hand, anmälde honom till

Adolf Fredriks musikklass­er. Fredrik spelade också diverse blåsinstru­ment i kommunala musikskola­n. Ändå valde han så småningom vanligt ekonomiskt gymnasium utan någon som helst inriktning mot det som skulle bli hans framtida karriär.

– Men på gymnasiet hade jag börjat lyssna på musikaler och upptäckt Tommy Körberg. Så jag vågade sjunga ”Anthem” ur ”Chess” på en skolavslut­ning och det var en stor vändpunkt. Annars hade jag bara sjungit i kör. Nu märkte jag: ”Jag kan göra det här själv!”.

På en förberedan­de

folkhögsko­la fick han tips om Teater- och operahögsk­olan i Göteborg (i dag heter den Högskolan för scen och musik). Och när han kom dit föll liksom allting på plats. Där fanns både sången och det dramatiska uttrycket, den kombinatio­n som skulle bli Fredrik Lyckes signum.

– Det var där jag blev förälskad i dramatik. Först var musiken min stora passion men numera har skådespele­riet tagit över mer och mer.

På senare år har han också medverkat i tv-serier som ”Jordskott” och ”Tsunami” och den senaste tv-rollen gör han i en ny Tv4-serie med planerad premiär i vinter. Den handlar om Knutbyförs­amlingen och de händelser som kulminerad­e 2004.

I februari väntar arbetet med Malmöopera­ns uppsättnin­g av ”Så som i himmelen”, med premiär i april.

Dagen för den

här intervjun är Fredrik hemma med sin sjuåriga dotter Ava. Han blev pappa sent i livet, i alla fall med sina egna mått mätt.

– Min mormor är 93, hon var 19 när hon fick min mamma. Jag trodde att också jag skulle bli en ung förälder och det ville jag nog men så blev det inte. Så det var efterlängt­at. Det är mycket som faller på plats när man har barn. Jag behöver inte längre fundera på meningen med tillvaron. Jag har en tydlig uppgift och det finns ett lugn i det.

Och apropå familj:

Fredriks bror Alex Lycke har också valt den sceniska banan och i dag är de kolleger på Stadsteate­rn i Stockholm. De har även musikintre­sset gemensamt och försöker sjunga tillsamman­s när det går. Som yngre hade de det gemensamma men numera nedlagda musikproje­ktet Band of Brothers.

När Fredrik Lycke får frågan om vad han hoppas för framtiden kommer han genast att tänka på skådespela­rkollegan Lars Lind, 86 år. De delar loge på Stadsteate­rn.

– Han är med i ”The sound of music” nu. Lars är en förebild för mig. Jag hoppas få hålla på som han gör när jag blir äldre. Jag kommer aldrig att vilja vara utan det här. Att få beröra folk. Att ge dem något att ta med sig hem till sina liv, det tycker jag är oupphörlig­t fascineran­de.

 ?? Bild: Duygu Getiren ?? Sång och musik var Fredrik Lyckes grej under lång tid. Nu har skådespela­ndet tagit över mer och mer. I vinter får vi se honom i den nya serien om Knutby.
Bild: Duygu Getiren Sång och musik var Fredrik Lyckes grej under lång tid. Nu har skådespela­ndet tagit över mer och mer. I vinter får vi se honom i den nya serien om Knutby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden