Bohusläningen

En aktivist med gitarr

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Första gången jag intervjuad­e José González, när solokarriä­ren ännu var i sin linda, satt han vid fönstret i sin lilla lägenhet i Landala. Det var där musiken blev till.

När jag nu läser en nygjord intervju i DN berättar göteborgar­en att låtarna på senaste plattan skrivits vid ett fönster i sommarstug­an utanför Kungälv. Möjligen övertolkar jag, men jag tycker det är mycket fint.

Inte bara för

att pandemin strandsatt en artist som normalt sett turnerar över land och hav, utan för att José González musik i allt större utsträckni­ng blivit en länk mellan den stora världen och den egna individen, den lilla familjen. Det globala och det personliga ryms i låtarna, såväl musikalisk­t som tematiskt. Din ”local valley” är en del av ett större landskap.

Utblicken är alltså mycket mer relevant i José González låtar än det inåtvända och självbeskå­dande. Nyfikenhet­en och engagemang­et i klimat, biologi, religion, filosofi och hälsa har alltid funnits där, men nu i ännu utsträckni­ng än tidigare.

González går så långt som att kalla sig musikalisk aktivist, men med mer subtila verktyg och en bredare gråskala än vad som stod till buds i den straight edge-rörelse han är sprungen ur. Budskapen finns där i låtarna, om du lyssnar ordentligt, inte sällan framlyfta med stillsam humor

I låten ”Tjomme”

på nya albumet gör han rent av lagom tyket narr av människor som är allt för låsta in sin övertygels­e, vad den än må handla om.

Här har jag fått konsultera Patrik Lindgren på tidskrifte­n Lira som förklarar att ”Tjomme” är inspirerad av marockansk gnawa-musik.

José spelar enligt Patrik på sin gitarr ”som om den vore en guembri (en bas-luta som alltid är grunden i gnawa). Det ger ett driv som inte alltid varit helt tydligt i Gonzaléz musik.

Det där framåtluta­de

finns även i exempelvis ”Valle local”, ett av flera spår på skivan som blandar spanska, engelska och svenska.

José Gonález börjar ofta med ganska enkla gitarrfigu­rer för att sedan bearbeta dem för att hitta något som vidgar den redan omfångsrik­a singer-songwriter-genren. Med detta lyckas han väldigt väl. ”Local valley” är González så här långt rikaste och mest varierade album.

”Line of fire” låter som en nedplockad arenarocka­re modell Led Zeppelin, ”Lilla G” och ”Swing” är karibiskt varma och visst kom även den ömsinta tolkningen av Lalehs ”En stund på jorden” med på skivan. Läge för en duett på Ullevi i juni?

”Local valley” är González så här långt rikaste och mest varierade album

Albumet avslutas med

fågelkvitt­er, kärlek och känslan av gräs under bara fötter i ”Honey honey”. Då har José González hävt sig genom fönstret, återigen på väg ut i världen.

 ?? Bild: Sofie Grabo ?? José González i samband med sin spelning på Unity Jazz tidigare år, en specialkon­sert som strömmades på gp.se.
Bild: Sofie Grabo José González i samband med sin spelning på Unity Jazz tidigare år, en specialkon­sert som strömmades på gp.se.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden