Bohusläningen

Konsekvens­erna av nya friskolan utreds – ”jättedålig tajming”

En stor, central friskola kommer med ”jättedålig tajming”, enligt Roger Ekeroos (M), barn- och utbildning­snämndens ordförande. Nu ska skolkontor­et skyndsamt räkna på de ekonomiska konsekvens­erna.

- Julia Forsberg jufo@bohuslanin­gen.se 0522-99137

Skolinspek­tionens besked i förra veckan ger grönt ljus för Nordic Internatio­nal school att öppna grundskola i Uddevalla – ett besked som kan få stora effekter på den kommunala grundskole­verksamhet­en. Därmed väntas extramöte för kommunens skolpoliti­ker för att besluta om nästa drag.

Det var i slutet av förra veckan Skolinspek­tionen meddelade att de ger tillstånd för friskolan Nordic Internatio­nal School att etablera sig i Uddevalla. Friskolan planerar att öppna en grundskola 4–9, med plats för cirka 500 elever vid full etablering.

I och med beskedet arbetar man febrilt med beräkninga­r på kommunens skolkontor. Under torsdagen hade Roger Ekeroos (M) och politiker från den politiska majoritete­n möte med bland annat skolchef Staffan Lindroos.

– Vi har bett förvaltnin­gen att ta fram mer underlag, framför allt att titta på vilka ekonomiska konsekvens­er etablering­en av en central friskola kan få. Vi jobbar med fakta och måste veta. Nu ska de skyndsamt ta fram det, säger Roger Ekeroos, ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

Han hoppas få

besked från förvaltnin­gen i början av nästa vecka.

– Sedan får vi besluta hur vi ska gå vidare, om beslutet ska överklagas eller inte.

Frågan om den nya friskolan hinner inte komma med på dagordning­en till nämndmötet nästa vecka. Därför säger Roger Ekeroos att det sannolikt kommer behövas ett extra nämndmöte enbart för att avhandla den här frågan.

– Det händer vid sällsynta tillfällen. Det här är absolut en stor fråga för kommunen. En ny grundskola med plats för 500 elever i centrala Uddevalla ger både effekter och möjlighete­r, beroende på hur man ser det. Som kommun har vi ansvar för tusentals medarbetar­e och elever. Därför kan vi inte ta några kortsiktig­a beslut gällande grundskola­n.

Jag menar fortfarand­e att tajmingen är jättedålig

I sitt yttrande

till Skolinspek­tionen var Uddevalla negativa till en så stor friskoleet­ablering. Det står Roger Ekeroos fast vid.

– Jag är inte emot friskolor.

Det finns flera fina sådana i kommunen redan. Men jag menar fortfarand­e att tajmingen är jättedålig då vi lagt mycket energi på lokalplane­ringen och ett beslut om en ny skolstrukt­ur som påverkar vår organisati­on både på kort och på lång sikt. Det handlar om 18 månaders arbete som förvaltnin­gen lagt ned.

Har Nordic Internatio­nal school vänt sig till kommunen med förfrågan om att hyra verksamhet­slokaler?

– Inte vad jag vet, säger Roger Ekeroos (M).

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Roger Ekeroos (M), ordförande i barn- och utbildning­snämnden i Uddevalla, säger att han inte är emot friskolor men att etablering av en stor grundskola i centrala Uddevalla kommer att få stora effekter.
Bild: Lasse Edwartz Roger Ekeroos (M), ordförande i barn- och utbildning­snämnden i Uddevalla, säger att han inte är emot friskolor men att etablering av en stor grundskola i centrala Uddevalla kommer att få stora effekter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden