Bohusläningen

Havsbadet är till salu – ägarna säljer efter 22 år

I december 1999 tog paret Torbjörn och Georgia Johansson över Havsbadet i Lysekil. Brist på motivation gör att de nu väljer att sälja den anrika byggnaden.

- Petra Länsman petra.lansman @bohuslanin­gen.se

Havsbadet i Lysekil har anor från 1860-talet och Torbjörn Johansson och hans fru Georgia Johansson har ägt det imponerand­e huset de senaste 22 åren. Men nu är den eran över.

– Åldern har tagit ut sin rätt, säger Torbjörn Johansson.

Det var i december 1999 som paret tog över verksamhet­en på Havsbadet.

– Då ville vi liva upp det. Det var stängt med vita fönsterluc­kor över fönstren på vinterhalv­året. Vi ville återskapa den magnetism som byggnaden varit känd för.

Då var byggnaden inte isolerad, hade ingen värme och hade enkla glas i fönstren. Torbjörn Johansson har lagt ner mycket arbete för att moderniser­a och återställa byggnaden till dess ursprungli­ga utseende.

– Vi har velat återskapa det igen som det såg ut en gång i tiden. Vi hade velat göra ännu mer. Det är många gånger kämpigt att driva igenom alla planer man haft, säger Torbjörn Johansson.

Havsbadets historia tar sin början under kurbadsepo­ken på mitten av 1800-talet. Då uppfördes havsbadsre­staurangen, Societetsh­uset Oscars, kallbadhus­et och varmbadhus­et.

Genom åren har byggnaden varit värd för många ur den svenska societeten. I början av 1900-talet var bland andra kung Oskar II gäst på Havsbadet.

I modern tid har det duggat tätt med besök ur kändiselit­en. Håkan Hellström, Carola och Ola Salo har alla stått på Havsbadets scen.

– De första fyra–fem åren efter att vi köpte hade vi besök av i princip alla stora svenska artister. Det var väldigt roligt, säger Torbjörn Johansson.

Han tror att Havsbadet har haft en stor betydelse för Lysekil genom åren, inte minst för nöjeslivet. Men nu är det alltså dags för någon annan att ta över.

– Vi har hållit på sedan 1988 och har inte samma motivation längre helt enkelt.

Nu väntar ett annat slags liv än det som Torbjörn och Georgia Johansson haft de senaste 22 åren.

– Nån gång måste man få ha en vanlig fredag, lördag, söndag. Det är verkligen dags för det nu, säger Torbjörn Johansson.

Adam Lock är den mäklare som fått ansvaret att sälja Havsbadet. Han har redan haft ett par intressent­er.

– Det är ingen vanlig byggnad. Det är en kommersiel­l och anrik fastighet. De flesta i Sverige som har varit i Lysekil har en relation till Havsbadet, säger Adam Lock.

Utgångspri­set är satt till 24,5 miljoner kronor och kan stiga, tror mäklaren.

– Det kan hända att priset stiger, men det är svårt att spekulera i när objektet inte har legat ute så länge. Men med tanke på det attraktiva läget och möjlighete­rna med fastighete­n kan det göra det. Bara namnet Havsbadet klingar ju, säger han.

Adam Lock menar att man försöker nå en så bred målgrupp som möjligt med den här typen av försäljnin­g.

– Jag kan tänka mig att en köpare skulle kunna vara i branschen redan, men vill ha en större verksamhet, eller en investerar­e som hyr ut verksamhet­en till någon annan.

Torbjörn Johansson hoppas att den som köper Havsbadet vill driva det vidare.

– Jag kan mycket väl tänka mig att det är någon som tycker att fastighete­n är vacker med ett fint läge som köper den. Så kanske den har en närstående som är krögare och ser potentiale­n. Det finns inte så många såna här byggnader i Sverige, säger Torbjörn Johansson.

 ?? ??
 ?? Bild: Eklund Stockholm New York ?? Nu ligger havsbadet i Lysekil ute till försäljnin­g. Om du har 25 miljoner du inte vet vad du ska göra med, kan byggnaden bli din.
Bild: Eklund Stockholm New York Nu ligger havsbadet i Lysekil ute till försäljnin­g. Om du har 25 miljoner du inte vet vad du ska göra med, kan byggnaden bli din.
 ?? Bild: Hans Larsson ?? 2015 uppträdde Ulf Lundell i den intilligga­nde Havsbadspa­rken.
Bild: Hans Larsson 2015 uppträdde Ulf Lundell i den intilligga­nde Havsbadspa­rken.
 ?? Bild: Eklund Stockholm New York ?? Havsbadet i Lysekil rymmer 650 sittande gäster.
Bild: Eklund Stockholm New York Havsbadet i Lysekil rymmer 650 sittande gäster.
 ?? Bild: Harry Gerd ?? 2002 var Carola på Havsbadet och uppträdde.
Bild: Harry Gerd 2002 var Carola på Havsbadet och uppträdde.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden