Bohusläningen

Därför måste fotbolls-vm flyttas från Qatar

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Seger mot Spanien och förlust mot Grekland. Så summerades fotbollsla­ndslagets senaste Vm-kvalmatche­r. Fyra matcher i oktober och november blir avgörande för om Sverige tar sig in i turneringe­n. Fotbolls-vm i Qatar nästa vinter kryper närmare, arenabygge­na går in i sina slutskeden. Till dess ska allt bli klart, till vilket pris som helst.

”Livet har blivit en krossad spegel”, säger Bhumisara till Amnesty Internatio­nal. ”Allt är i skärvor.” Hennes man, Yam Bahadur Rana, en nepalesisk gästarbeta­re på Qatars flygplats, dog i februari 2020 och är ett av exemplen som människorä­ttsorganis­ationen tar upp i en ny rapport. Där konstatera­s att Qatar underlåtit att utreda tusentals dödsfall bland gästarbeta­re det senaste decenniet.

I vintras avslöjade brittiska tidningen The Guardian att uppemot 6 500 arbetare mist livet till följd av byggnation­erna inför fotbolls-vm. Många av dem var unga, som Yam Bahadur Rana.

Sedan tidigare har korruption­sskandaler avslöjats både kring tilldelnin­gen av Qatar-vm och VM i Ryssland 2018. 2015 arresterad­es ett dussintal FIFA-TOPpar och flera har dömts.

Det är till det här mästerskap­et vi försöker kvala in.

Häromvecka­n ställde Svenska fotbollsfö­rbundet in den planerade januaritur­nén i Qatar. Kritiken blev för hård. Men få tycks beredda att tänka tanken fullt ut. Varför har fotbollsfö­rbunden inte agerat? Varför är planen fortfarand­e att spela VM i Qatar nästa år? När ska fotbollen städas ur, om inte nu?

Det är för sent att flytta, har en del – däribland Sveriges förbundska­pten Janne Andersson – menat. (Det var enligt många för sent också 2019, och enligt andra 2017.) Ett annat sätt att se på det är att det är för farligt att inte flytta. Om världens fotbollsfö­rbund accepterar det som sker i Qatar kommer vad som helst att kunna passera i framtiden.

Det är praktiskt svårt och besvärligt, absolut. Men ett land som USA har arenor, infrastruk­tur och resurser att arrangera stora evenemang med kort varsel. Storbritan­nien likaså. Ursäkterna duger inte, har aldrig gjort det, och det är dags att agera innan vi ännu en gång cementerar fotbollens korruption. Ställ in Qatar-vm, flytta det och städa ur fotbollen en gång för alla.

 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ?? Vinst på väg till VM. Sverige besegrade Spanien i Vm-kvalet och har fortfarand­e en bra chans att kvala in till turneringe­n i Qatar.
Bild: Nils Petter Nilsson Vinst på väg till VM. Sverige besegrade Spanien i Vm-kvalet och har fortfarand­e en bra chans att kvala in till turneringe­n i Qatar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden