Bohusläningen

Blåsinstru­ment ingen hit bland unga – 18-åring gick emot strömmen

- Elin Gustafsson eligus@bohuslanin­gen.se

Intresset för blåsinstru­ment bland barn och unga har dalat i hela landet och likaså på Kulturskol­an i Uddevalla. Men det finns undantag. Unni Allansson från Uddevalla var en av de som gick mot strömmen och började spela fagott på Kulturskol­an vid 18-års ålder.

– Jag visste inte ens vad det var då, men tyckte det var skitcoolt!

För drygt fem år sedan hade då 18 år gamla Unni Allansson från Uddevalla bestämt sig: Hon ville börja spela ett instrument. Hon slog en signal till Kulturskol­an i Uddevalla och frågade efter instrument det inte var någon kö till.

– Det var en ganska rolig grej faktiskt, jag gick nämligen estetisk linje och ville också spela musik som många andra i min klass. Men det var väldigt lång kö till många instrument, och jag ville ju börja med ett direkt. Och det fanns tydligen ingen alls som ville spela fagott, säger Unni Allansson och skrattar till:

– Då tänkte jag, ja, men varför inte! Jag visste inte ens vad det var, så jag googlade för att se hur instrument­et såg ut och tyckte det var skitcoolt!

Problemet var bara att det inte fanns någon lärare i fagott. Utan läraren Kenneth Lööf som då undervisad­e i blåsinstru­ment fick helt enkelt ta och lära sig instrument­et på uppstuds i och med sin nya elevs önskan.

– Han var jättefin som ställde upp på detta och sa att vi ger oss på den där resan tillsamman­s, berättar Unni glatt.

Kenneth Lööf har varit lärare i blåsinstru­ment sedan 70-talet, då tvärflöjt var omåttligt populärt bland barn och unga.

– Man kan säga att det var en tvärflöjts­boom under 70-talet. Det berodde nog mest på att det faktiskt spelades bland fler musiker.

Enligt honom hade i princip alla musik- och kulturskol­or enorma orkestrar med blåsmusike­r på den tiden. Men på 90-talet hände något.

– Intresset dalade undan för undan och sedan gick det ganska jämt utför. När jag började jobba som musiklärar­e på Kulturskol­an var det ofta begränsat intag på piano och gitarr men också tvärflöjt. Nu är det snarare så att man går med ljus och lykta och letar efter elever för att hålla orkestrar vidare.

I en tidigare undersökni­ng som Kulturnytt i P1 gjorde i våras vittnade 8 av 10 symfoni- och kammarorke­strar om de har haft svårt att rekrytera svenska blåsmusike­r.

Gitarr och piano har länge varit bland de populärast­e instrument­en att spela, men när Unni Allansson väl fick prova på fagott hände något.

– Jag kunde inte jättemycke­t innan och har inte så bra koll på mindre blåsinstru­ment nu heller, men jag tyckte att de här stora blåsinstru­menten var så häftiga! Jag lärde mig ändå lite låtar, så som Simon and Garfunkel och Cornelis Vreeswijk, berättar hon.

En anledning till det svala intresset för just blåsinstru­menten tror Kenneth Lööf kan vara att man inte ser

musiker som spelar det lika mycket, men också för att man valde att ta bort undervisni­ng på Kulturskol­an under skoltid.

– Det gjorde stor skillnad. Nu måste man som elev ta sig till Kulturskol­an under kvällstid och det är inte alla som har möjlighet till det. Och det minskade intresset för blåsinstru­ment drabbar ju inte bara musikskola­ns orkestrar utan även amatörorke­strar där man inte får in nya musiker.

Vad tror du skulle få trenden att vända igen?

– Jag vet faktiskt inte, det är nog många faktorer som spelar in. Men delvis att man inte blir exponerad för det men också att det kanske inte är lika lättillgän­gligt. Det blir en ond spiral, för spelar du blås vill man ofta göra det i orkester och det finns det inte lika många av nu.

Unni Allansson har i dag dock lämnat fagottspel­andet bakom sig.

– I samma veva som Kenneth slutade så bröt jag armen och blev borta ett halvår, och då blev det inte att jag fortsatte. Sedan hade jag gärna velat, men det är ju inte direkt så att

man kanske bara går och köper en fagott. Eller att någon har en fagott

ståendes hemma. Det är inte lika lättillgän­gligt som piano eller gitarr.

Och precis som Kenneth tror hon att intresset skulle öka om fler unga exponerade­s för instrument­et. – Om man hade sett det mer hade

man kanske fått upp intresset.

Barn spelar ju ofta det som är lite coolt och som man ser att andra spelar, kanske gitarr och trummor. Jag visste ju inte vad fagott var men

när jag fick se och höra det fick jag upp ögonen för det och det tror jag fler skulle få, säger hon och fortsätter:

– Nu blev jag jättesugen på att spela igen! En annan sak som är positivt är att man får starka käkar och lungor!

Nu blev jag jättesugen på att spela igen! En annan sak som är positivt är att man får starka käkar och lungor!

Unni Allansson

 ?? ??
 ?? ?? Så här ser det ut när man spelar instrument­et fagott.
Så här ser det ut när man spelar instrument­et fagott.
 ?? Bild: Privat ?? För några år sedan var Unni Allansson den enda som spelade fagott på Kulturskol­an i Uddevalla. Sedan dess är det ingen som har ställt sig i kö för att lära sig blåsinstru­mentet.
Bild: Privat För några år sedan var Unni Allansson den enda som spelade fagott på Kulturskol­an i Uddevalla. Sedan dess är det ingen som har ställt sig i kö för att lära sig blåsinstru­mentet.
 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Kenneth Lööf har även jobbat på den kommunala musikskola­n i Lysekil, där han ledde skolans orkester.
Bild: Ingvar Spetsmark Kenneth Lööf har även jobbat på den kommunala musikskola­n i Lysekil, där han ledde skolans orkester.
 ?? Bild: Stefan Bennhage ??
Bild: Stefan Bennhage
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden