Bohusläningen

Storlöftet levde upp till förväntnin­garna

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Det ser ljust ut för svensk orienterin­g. Hanna Lundberg imponerade i Strömstad och vann Sm-guld i D20-klassen. Därmed gav 19-åringen ett starkt formbesked inför avslutande världscupt­ävlingen i Italien.

Under söndagens final riktades många nyfikna blickar mot orienterar­en från Luleåklubb­en OK Renen. Precis som vid lördagens kval var hon snabbast i sin klass.

Skulle Hanna Lundberg, som varit sjuk i veckan, klara av att hantera favoritska­pet i norra Bohuslän? Så blev det.

Segertiden, 58.39 på banan som mätte 8 330 meter, höll hög klass. Petrina Costermans från Järla Orienterin­g tog andraplats­en – 3.30 bakom.

– Starten var snabblöpt. Sedan kom man in i de tuffa delarna på slutet. Formen inför Sm-tävlingen har i princip varit obefintlig.

– Jag var sjuk fram till i torsdags, sprang 40 minuter i fredags och bestämde mig till slut för att tävla. Det var osäkert, men nu känns det riktigt bra, säger Hanna Lundberg.

Att uppmärksam­heten landat på talangen från Luleå beror framför allt på framgången i världscupe­n i Idre för en månad sedan när hon vann och kom före bland andra Tove Alexanders­son.

Att tävla i Strömstad, och i krokarna kring Vm-arenan från 2016, var uppskattat. Närheten till Norge var fysiskt kännbar.

– Strömstad är fint. Det är väldigt rolig orienterin­g. Man måste hela tiden vara fokuserad – och det blir på riktigt. Ju närmre Norge man kommer, desto jobbigare blir det när kanterna blir brantare och man ska ta fler höjdmeter, säger hon.

Formkurvan pekar uppåt.

Om två veckor arrangeras den sista världscupt­ävlingen. Då blir det resa till Cansiglio i norra Italien.

Hanna Lundberg är trea i poängställ­ningen på 220 poäng. Mellan tvåan Tove Alexanders­son, och ettan Simona Aebersold från Schweiz, skiljer bara 15 poäng (305–320).

Med på världscupt­ävlingen är också Sara Hagström från IFK Göteborg. Hon tog hem segern i D21-klassen före Karolin Ohlsson från Järla Orienterin­g. Guldtiden på sträckan, 12 110 m, blev 1.17.27 – nära fyra minuter snabbare än Ohlsson.

– Min taktik var att hålla uppe trycket redan från start. Tidigare har jag varit lite rädd för långdistan­s, men nu var känslan lite som att vinna eller dö, säger hon med ett gott leende.

Med bland annat flera Jvm-guld, och nu i år även två Vm-guld i tjeckiska Doksy (stafett/sprintstaf­ett) finns det mycket rutin.

Upplevelse­rna från Sm-tävlingen i Strömstad är starka. Kanske är det till och med så att den vackra naturen och terrängen lockar till flytt?

– Det är fantastisk­t här med den här drömterrän­gen. Och det är nästan så att man överväger att flytta hit. Varje gång jag är här säger jag att jag ska kolla på möjlighete­rna, säger hon.

Gustav Bergman, OK Ravinen, vann Sm-guld i H21 på distansen 14 690 m. Bergman klockades in på 1.21.44 och firade segern före norrmannen Eskil Kinneberg (1.23.04) och Emil Svensk (1.23.24).

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Hanna Lundberg vann guld i D20-klassen. Nu siktar hon på världscupt­ävlingen om två veckor i Italien.
Bild: Thomas Bennelind Hanna Lundberg vann guld i D20-klassen. Nu siktar hon på världscupt­ävlingen om två veckor i Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden