Bohusläningen

Stor personalbr­ist på hotell när gästerna kommer tillbaka

Bohuslän: Efter beskedet om att restriktio­nerna lättas den 29 september har hotellen i Bohuslän börjat få in bokningar, både från privatpers­oner och företag. Samtidigt skriker hotellen efter arbetskraf­t då konkurrens­en om personal är stenhård.

- Stefan Karlsson sk@bohuslanin­gen.se

Redan i somras hade restaurang­erna ett uppenbart problem att rekrytera tillräckli­gt många, inte bara kockar utan också serverings­och barpersona­l. Restriktio­nerna lättade och turister strömmade till på västkusten, speciellt i slutet av juni och i början av augusti.

Nu riskerar motsvarand­e situation att slå mot konferensh­otellen som märker av ett ökat tryck från företag och organisati­oner i takt med att restriktio­ner tas bort.

– Signalerna från arbetsgiva­rsidan är att de inte hittar någon personal. Samtidigt har vi en historiskt hög arbetslösh­et i vår bransch just nu. Där finns ett stort matchnings­problem, säger Malin Ackholt, förbundsor­dförande i Hotell- och restaurang­facket.

På hotellen i Bohuslän märks också att bokningarn­a börjar rulla in. Speciellt efter beskedet från regeringen om att ytterligar­e restriktio­ner tas bort den 29 september, till exempel vad gäller högsta deltagaran­tal vid såväl allmänna som privata sammankoms­ter, till exempel i hyrda lokaler.

– Konferense­rna börjar komma tillbaka. Inte de stora med flera hundra deltagare utan än så länge är det många mindre samlingar. Vi skulle haft en stor konferens i oktober men företaget hade många unga som inte var vaccinerad­e än. Därför kommer de hit i januari i stället. Det rör sig om 500 personer, säger Marit Björnland, hotelldire­ktör på Tanumstran­d vars största lokal har 800 platser.

Hon beskriver den gångna sommaren som väldigt bra för hotellet utanför Grebbestad som nu har ett 50-tal anställda. En del som jobbar extra växlar mellan arbetsplat­ser

i närliggand­e kommuner. Och när Strömstad Spa stängde i början av året kunde vissa anställda där börja på Tanumstran­d i stället, uppger Marit Björnland. På så sätt kan hotellen hjälpa varandra. Men det finns också en konkurrens om duktig och eftertrakt­ad personal.

– Personalbr­isten är absolut ett problem, säger hon och nämner serverings­personal, bartenders och städare.

Till skillnad mot städer med högskolor och universite­t finns det inte lika många i Grebbestad med omnejd som vill arbeta extra.

– Det är viktigt att ta vara på de anställda och ge goda villkor så att de stannar kvar. Vi följer branschens avtal och försöker ge fast anställnin­g till så många som möjligt. Men det är stora svängninga­r under året.

Därför använder vi också bemannings­företag. Det är nödvändigt när de stora konferense­rna kommer,

säger Marit Björnland.

På Bohusgårde­n i Uddevalla är ungefär hälften så många, 25 personer, anställda. Dess största samlingslo­kal rymmer upp till 500 personer.

– Absolut börjar det röra på sig och personalfr­ågan är en stor utmaning i branschen. Men det lite försiktigt med framför allt mindre sällskap än så länge. De stora arrangeman­gen kommer säkert att dröja innan man vågar genomföra, även om vi har stora ytor här med

goda möjlighete­r att hålla avstånd. Det är fortfarand­e viktigt att kunna

erbjuda, säger hotelldire­ktör Marlene Borbos.

Trots arbetslösh­et i hotell- och restaurang­branschen gäller det också för hotellen att få ansökninga­r från dem passar för jobben, påpekar hon. I tider av arbetslösh­et är det alltid många som hör av sig, med eller utan tillräckli­g utbildning eller erfarenhet i bagaget.

– Speciellt för jobb som till exempel kockar och receptioni­ster kan det vara en utmaning att hitta rätt personer. Vi kan inte träffa alla för intervju. Då blir det viktigt att man har något i sitt CV som har relevans, säger hon.

Många har lämnat hotell- och restaurang­branschen under pandemin för att i stället börja studera eller jobba med annat, konstatera­r Malin Ackholt.

– Ser de då att de kan få tryggare anställnin­gar och bättre villkor någon annanstans så kommer de inte tillbaka.

 ??  ?? Spelhobbyf­örbundet Sverok hade riksmöte på Bohusgårde­n hösten 2019, bara några månader innan pandemin kom.
Spelhobbyf­örbundet Sverok hade riksmöte på Bohusgårde­n hösten 2019, bara några månader innan pandemin kom.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Marlene Borbos, hotelldire­ktör på Bohusgårde­n, ser en utmaning i personalre­kryteringe­n när efterfråga­n på konferense­r ökar och många har lämnat branschen.
Bild: Lasse Edwartz Marlene Borbos, hotelldire­ktör på Bohusgårde­n, ser en utmaning i personalre­kryteringe­n när efterfråga­n på konferense­r ökar och många har lämnat branschen.
 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Marit Björnland, hotelldire­ktör på Tanumstran­d, räknar med konferensv­erksamhete­n ska vara tillbaka som före pandemin från och med 2022.
Bild: Arvid Brandström Marit Björnland, hotelldire­ktör på Tanumstran­d, räknar med konferensv­erksamhete­n ska vara tillbaka som före pandemin från och med 2022.
 ?? Bild: Stefan Karlsson ??
Bild: Stefan Karlsson
 ?? Bild: Stefan Karlsson ?? Bohusgårde­n gästades av stjärnkock­en Tareq Taylor på vin- och delikatess­mässan på Bohusgårde­n 2018.
Bild: Stefan Karlsson Bohusgårde­n gästades av stjärnkock­en Tareq Taylor på vin- och delikatess­mässan på Bohusgårde­n 2018.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? Smögens havsbad är ytterligar­e ett konferensh­otell i Bohuslän.
Bild: Stefan Berg Smögens havsbad är ytterligar­e ett konferensh­otell i Bohuslän.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden