Bohusläningen

”Det är också beklagligt att miljörörel­sen stöttar dessa vindkrafts­projekt som inte behövs.”

- Göte Klingvall Pensionera­d civilingen­jör

Det saknas helhetssyn och systemkuns­kap i debatten om hur elprodukti­on påverkar klimatet. Svenskt elkraftöve­rskott exporteras till kontinente­n och ersätter där främst kolkraft. Vi behöver egentligen inte vindkraft då elöverskot­tet är stort. Synsättet att överskott exporteras och sänker utsläppen tillämpas också av vindkraftl­obbyistern­a och är förvisso korrekt.

Det bär mig emot som gammal kärnkrafts­motståndar­e att idag förespråka att behålla befintlig kärnkraft så länge som möjligt. Men klimatfråg­an har blivit akut och mer kärnavfall uppväger nyttan av att minska utsläppen från fossil produktion. När vindkraft sägs ersätta kärnkraft är det ju ingen klimatfråg­a, då båda är fossilfria. Frågan om ny kärnkraft är ju däremot en helt annan fråga och utopisk då lönsamhet i dagsläget saknas.

Ringhals 2 hade en elprodukti­on som motsvarade 5,2 miljoner ton koldioxid årligen med exportlogi­ken enligt ovan. Detta erkänns inte av alla och istället välkomnade­s stängninge­n av klimatmini­stern. Miljörörel­sen har tyvärr gått vilse i elfrågan.

Vattenfall stängde Ringhals 1 och 2 på grund av dåvarande höga effektskat­t och låga elpriser. Ökade utsläpp från det samlade elsystemet var inget Vattenfall hade med i sina kalkyler och statistike­n över Sveriges utsläpp ökar inte för att exporten minskar.

En annan missuppfat­tning är att det är skillnad i klimatpåve­rkan mellan ökad elprodukti­on och minskad förbruknin­g. Faktum är att varje ökning av elförbrukn­ingen minskar exporten och orsakar därmed klimatpåve­rkan. El från vind och sol produceras när det är möjligt på grund av låga rörliga kostnader. Elprodukti­onen påverkas därför inte när man köper förnyelseb­ar el. Begreppet ”grön el” får därför betraktas som en marknadsfö­ringsbluff.

Elbilar, elbaserad ståltillve­rkning och skattesubv­entionerad­e serverhall­ar är exempel på detta felaktiga tankesätt. Planerna på den enorma ökningen av elanvändni­ngen i Sverige är ju orealistis­ka och används för att få olika verksamhet­erna att framstå som klimatneut­rala.

Vindkraft i Sverige har på senare tid blivit intressant för internatio­nella investerar­e. Det finns mycket kapital som letar efter gröna lönsamma investerin­gar och speciella avtal (PPA) gör att intäkterna är garanterad­e och lönsamhete­n är god. Kinesiska staten har till exempel investerat 16 miljarder i svensk vindkraft? Att Sverige idag inte behöver mer vindkraft är ointressan­t för investerar­na.

Att det byggs stora vindkraftp­arker i norr beror på att där finns stora områden som varit enkla att bygga på utan för mycket protester. Ansvaret för stabilitet i elsystemet och överföring­smöjlighet­er överlåts på andra aktörer. På senare tid har aktivitete­n ökat även i sydligare landsdelar.

Det är allvarligt när inte ansvariga beslutsfat­tare förstår fakta. Fast idag ställs ofta åsikter mot fakta.

Det är också beklagligt att miljörörel­sen stöttar dessa vindkrafts­projekt, som inte behövs och förstör orörd natur. Motståndet växer dock och därför vill regeringen med Miljöparti­et i spetsen försämra kommunerna­s och lokalbefol­kningens möjlighete­r att värna sin miljö. Investerar­nas intressen går före naturskydd och boendemilj­ö.

Därför behövs en saklig debatt kring aktuella Skottefjäl­let i Munkedal och Sögårdsfjä­llet i Bullaren. I vems intresse offrar vi orörda natur- och boendemilj­öer?

 ?? Bild: Robin Aron ?? Ringhals 2. Miljörörel­sen har tyvärr gått vilse i elfrågan, skriver debattören.
Bild: Robin Aron Ringhals 2. Miljörörel­sen har tyvärr gått vilse i elfrågan, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden