Bohusläningen

Stök har ingen plats på bibliotek

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Biblioteks­stöket har vid det här laget blivit en långvarig och inte minst sorglig följetong. Kommunerna­s i grunden goda intentione­r att omvandla biblioteke­n från bara en plats där man lånar böcker, läser tidningar och studerar, till ”mötesplats­er” och ”samhällsna­v” tycks gång på gång spåra ur. Landets biblioteka­rier har fått nog. I en aktuell rapport med namnet ”Bibliotek i kristid” från Dik (Dokumentat­ion, informatio­n och kultur, det fackförbun­d som organisera­r många biblioteka­rier), svarar 92 procent av de biblioteks­anställda att det bör vara möjligt att tillfällig­t avvisa besökare som stör ordningen från biblioteke­n. 64 procent tycker att man också permanent bör kunna porta bråkiga individer.

Rapporten visar också att trots att biblioteke­ns öppettider och verksamhet varit begränsad under mätperiode­n (maj 2020 till maj 2021) på grund av covid-19, har fyra av fem biblioteka­rier upplevt social oro på biblioteke­t och var tredje uppger att det förekommit våld. Det är chockerand­e siffror, även om de är lägre än innan pandemin. Hälften av de som svarade har också under det senaste året funderat på att byta jobb. Stök och bråk var en av de vanligast förekomman­de anledninga­rna.

Resultatet har fått fackförbun­det Dik att byta fot i frågan om att stänga av människor från biblioteke­n. Tidigare har man sagt nej och lutat sig mot biblioteks­lagen som tydligt anger att biblioteke­n ska vara öppna för alla, men medlemmarn­as budskap går inte att ta miste på. Arbetsmilj­öproblemen har blivit för stora och den orimliga situatione­n har pågått under så lång tid att det är tydligt att det inte finns någon annan väg att gå.

” I slutändan handlar det om att markera vem biblioteke­n tillhör

I Biblioteks­bladet (16/9) säger utredaren Johanna Alm Dalin på Dik: ”Vi har lyssnat på medlemmarn­a och det är så många som känner en uppgivenhe­t. Även om det är en absolut sista utväg och inte är en lösning på problemet kan det vara en trygghet för personalen att ta till detta i särskilt allvarliga fall.”

Dik:s ställnings­tagande borde få justitiemi­nister Morgan Johansson (S) att sätta fart för att kompletter­a den lag som trädde i kraft i mars om tillträdes­förbud i butik till att även gälla badanläggn­ingar och bibliotek. Ärendet tycks efter att ha utretts, varit ute på remiss och kompletter­ats med Brå-rapport sedan i våras ha fastnat på regeringsk­ansliet. Där bör det inte bli liggande i en byrålåda.

Biblioteke­n har ett viktigt demokratis­kt uppdrag. Inte minst när det kommer till barn och unga och människor som befinner sig i ett digitalt utanförska­p. De som kommer till biblioteke­n för att läsa, lära, lyssna eller använda dator ska inte behöva känna oro för att hamna mitt i ett aggressivt kaos. Det finns heller ingen rimlighet i att begära att biblioteka­rier i sin yrkesroll ska hantera saker som våld, skadegörel­se och sexuella trakasseri­er.

När nu vaccinet lett till att pandemin klingat av och biblioteke­n kan ha öppet igen är det viktigt att ny lag kommer på plats snarast möjligt. Annars är risken överhängan­de att omfattning­en av våld, bråk och stök återigen rusar i höjden. I slutändan handlar det om att markera vem biblioteke­n tillhör. Oss alla eller de mest aggressiva ungdomsgän­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden