Bohusläningen

För ökade pensioner behövs ökade skatter

- till Bengt Larsson 18/9 Pensionär

Jag förvånas över att du inte tar hänsyn till att pension och bostadstil­lägg inte är samma sak.

Alla som har pension har inte bostadstil­lägg. Det har endast vissa med lägre inkomstniv­å. Det krävs i praktiken att man är ensam i hushållet.

Har man 17 000 kronor i pension efter att varit i sillfabrik­en, då har man säkerligen tjänat ganska bra genom åren för att vara i en låglönebra­nsch. En anställnin­g ger tilläggspe­nsion och premiepens­ion förutom grundpensi­on. Detta borde då även ge en viss nivå av tillgångar om man inte har slarvat bort dessa. För att få ett bostadstil­lägg krävs att man inte har ekonomiska tillgångar.

Person med endast garantipen­sion med 8 651 kronor och betalar 1 100 kronor i skatt och är ensamståen­de, med en hyra på 5 000 kronor ger det enligt pensionsmy­ndigheten 5 100 kronor i bostadstil­lägg. Detta gör 12 651 kronor totalt. Något inkomsttil­lägg, belopp på 600 kronor, betalas inte ut om pensionen är under 9 000 kronor.

För en som har jobbat, har en hyra på 5 000 kronor och har en pension på 15 000 kronor, skatt 3 500 kronor, bostadstil­lägg 1 500 kronor blir det 13 000 kronor disponibel­t. Med denna pension har man antagligen inte haft en alltför dålig inkomst tidigare.

Den som inte lever ensam och skaffat sig ett hus och lite pengar på banken har tillgångar. Detta gör att något bostadstil­lägg knappast är tillgängli­gt.

Orättvisor­na i samhället är i många fall stora. Tyvärr vill vissa borgare göra de ännu större på olika sätt. Pensionen är en väg att gå.

Även om jag inte räknar mig som borgare så kan jag ändå hålla med dig, om det primära i din text, att skillnaden är för liten. Ett sätt att ordna till detta kan vara ökad inkomstrel­aterad pension för att få differense­n större. Till detta behövs skatter, som de arbetande betalar.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Det finns inga genvägar till högre pensioner. De som arbetar måste betala mer, framhåller skribenten.
Bild: Henrik Montgomery Det finns inga genvägar till högre pensioner. De som arbetar måste betala mer, framhåller skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden