Bohusläningen

”Jag visste inte om att flygplatse­n var i gång”

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

För att det ska lyckas måste det finnas personer som vill flyga

Det pågår ett intensivt arbete för att åter få till reguljär flygtrafik från Trollhätta­n Vänersborg­s flygplats. Tidningen har pratat med grundaren och mannen bakom företaget Västflyg, entreprenö­ren Svante Andersson, som driver ett 70-tal bolag i vitt skilja branscher med verksamhet i elva länder.

Exakt hur många anställa som sammanlagt finns i de olika bolagen kan inte Svante Andersson svara på.

– Sammanlagt sysselsätt­er vi nog mellan 700 och 1 000 personer, men allt är inte inom Stenhaga.

Svante Andersson är född och uppvuxen på en liten gård på Varaslätte­n.

– Jag har hållit på med affärer sedan jag var 15 år. Efter halva åttan hoppade jag av skolan och började hos Ingvar på Kvänums järn, cykeloch mopedaffär. Sedan blev det reparation­er av mopeder och jag byggde epatraktor­er.

Idag är

många av bolagen samlade inom Stenhaga Invest.

– 1993 började jag med fastighete­r. Nu har vi verksamhet inom fyra områden. Ett är programvar­a, e-handel, banksystem samt AI (artificiel­l intelligen­s). Fastighete­r och industri är de två andra benen och i det fjärde har vi byggprojek­t, vindkrafts­park, en marina i Kungshamn, Bjertorp slott samt Kinnekulle ring.

Om Västflyg blir ett femte ben, eller ingår i det fjärde med lite blandade verksamhet­er, återstår att se.

– För att det ska lyckas måste det finnas personer som vill flyga. Ska jag vara helt ärlig visste jag inte själv om att Trollhätta­ns flygplats var i gång och jag tror att det varit okänt för många. Du kan ha världens bästa produkt hemma i källaren, men det gäller att folk får reda på det.

Varaentrep­renören

har själv tagit bilen till Skövde för att ta tåget därifrån när han rest till Stockholm.

– Även om vi haft mycket möten nu via Teams, kan det aldrig ersätta fysiska möten. Framför allt vid vissa affärer. Med flyget tar det 50 minuter till Stockholm. Åker du tåg Från Trollhätta­n, Vänersborg eller Uddevalla till Stockholm sitter man på tåget cirka åtta timmar tur och retur. Det innebär ofta övernattni­ng och vi talar om personer som har fullteckna­de kalendrar.

Västflyg kommer att börja med linjeflyg till Stockholm men sedan förhoppnin­gsvis utveckla det med resor till exempelvis Sälen men även destinatio­ner ut i Europa.

I första skedet handlar det om resor med inhyrda flygplan, men om företaget lyckas väl kan det på sikt bli med egna flygmaskin­er.

– Vi börjar försiktigt med trafik till Stockholm sedan får vi se hur det utvecklas. Det är en utmaning och vill man ha en öppen och levande flygplats gäller det att resenärern­a kommer, men vi har gjort en del marknadsun­dersökning­ar innan vi drog i gång. I dagsläget arbetar en hel del kompetenta människor inför att verksamhet­en kan starta.

När tror du att det åter kan börja med linjeflyg till Stockholm?

– Jag hoppas att det kan bli under första kvartalet nästa år.

Du som inte ens visste att det fanns en flygplats i Trollhätta­n tidigare, hur kom du i kontakt med de som engagerade sig och arbetade för att någon skulle starta ett bolag?

– Jag har affärer ihop med Magnus Larsson och Magnus Eriksson. De ville träffa mig tillsamman­s med Jenny Iodlovsky Norrby. Tidigare visste inte jag hur viktig flygtrafik­en var för området runt Trollhätta­n, Vänersborg, Uddevalla upp till Strömstad.

Västflyg kommer sannolikt att inleda samarbete med företag som utvecklar elektrifie­rade flygplan.

– Som det ser ut i dag kommer vi enbart köra med miljöbräns­le. Det är i så fall inget man kommer att kunna välja utan det ska ingå i biljetten från början. Sedan måste man starta med traditione­llt flyg för att finansiera utveckling­en av elektrifie­rat flyg. Jag tror alla är för ett fossilfrit­t flyg i framtiden.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? markperson­alen ger tecken till piloterna, att förberedel­serna är klara. målet är att starta linjeflyg från trollhätta­n Vänersborg­s flygplats i början av nästa år.
Bild: Stefan Bennhage markperson­alen ger tecken till piloterna, att förberedel­serna är klara. målet är att starta linjeflyg från trollhätta­n Vänersborg­s flygplats i början av nästa år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden