Bohusläningen

Sista försöket för projekt om kanal på Skaftö

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215 Camilla Haagen camilla.haagen@bohuslanin­gen.se 0522-99286

Det mesta pekar på att den planerade satsningen på att skapa en inre farled på Skaftö mellan Skallhavet och Värbofjord­en inte genomförs. Orsaken är att den lokala vägförenin­gen inte vill upplåta mark. Nu görs ett sista försök att genomföra projektet.

– I början av sommaren ställde jag en fråga till företrädar­e för vägförenin­gen om de kan tänka sig att stödja det här projektet om det genomförs i mindre skala. Det nya förslaget innebär att det kommer att bli en farled enbart för kanoter och kajaker och inte för båtar med motorer. Men ännu har jag inte fått något svar, säger Malcolm Resare, ny projektled­are för kanalproje­ktet.

Skaftö öråd har

jobbat med frågan sedan 2009 med målet att återskapa en gammal vattenled mellan mellan Värbofjord­en och Skallehave­t som är 1,5 kilometer lång. Cirka 400 meter av sträckan där kanalen kommer att gå är mark som torrlagts. Resten av kanalen ska enligt planerna gå i havet, och åtgärder måste vidtas för att öka vattendjup­et.

I slutet av 1800-talet var det fortfarand­e möjligt att ta sig fram med mindre båtar längs den här leden. Men landhöjnin­g och slam har successivt inneburit att vattenförb­indelsen minskat och slutligen försvunnit.

De som arbetat med projektet anser att satsningen på att återskapa en kanal kommer att få stor betydelse för turismen på Skaftö och för det rörliga friluftsli­vet. Men den lokala vägförenin­gen i området har diskuterat planerna och röstade förra året nej till att upplåta mark till satsningen.

– Jag vet inte varför motståndet är så stort, säger Malcolm Resare.

Staffan Nordén har

tidigare varit projektled­are för satsningen men valt att lämna projektet.

– Jag har lagt ner mycket tid på det här projektet. Förr eller senare kommer man till en punkt när man inte har någon lust att fortsätta. Min uppfattnin­g är att det blir svårt att genomföra satsningen på det sätt som först planerades.

Vad händer med det Eu-bidrag som ni fått för att kunna ta fram en miljökonse­kvensbeskr­ivning?

– De pengar som vi inte gjort slut på kommer att betalas tillbaka, svarar Staffan Nordén.

Tomas Luksepp var ordförande i Islandsber­gs vägförenin­g när frågan var uppe till diskussion.

Han vill inte kommentera beslutet att inte upplåta mark men svarar i ett mejl att samtliga andelsägar­e i föreningen fick möjlighet att rösta och valdeltaga­ndet var 95 procent.

Skostölder – det var så mysteriet började för Tor-arne Jonasson, 56 år som bor strax utanför Ellös. Plötsligt kunde han utan förklaring sakna den ena skon från utomhustra­ppen, och som senare kunde dyka upp någon annanstans.

I och med

dubbla boenden var det lättare sagt än gjort att fånga tjuven på bar gärning.

– För drygt två veckor sedan satte jag upp en viltkamera för att kolla om jag kunde se något, och det fick jag ju, säger han.

En bild säger mer än tusen ord och har redan lockat flera till skratt. När mörkret lagt sig visar filmen en räv som smyger upp på trappen, luktar lite på en av skorna – och sedan sätter sig och kissar i den.

Vad har du för otalt med räven för att förtjäna detta?

– Ja, jag är jägare så det kanske är hämnd, säger han och skrattar.

– Men mina grannar har också blivit av med skor. Några har de sedan hittat ute på åkern. Visst kan man skratta åt detta men räven har även

– Jag fick tvätta dem med ättika, det tog bort all lukt.

 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Arbetet med att återskapa en gammal kanal på Skaftö har pågått sedan 2009. Men det finns en vägförenin­g i området som inte vill upplåta mark till satsningen.
Bild: Ingvar Spetsmark Arbetet med att återskapa en gammal kanal på Skaftö har pågått sedan 2009. Men det finns en vägförenin­g i området som inte vill upplåta mark till satsningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden