Bohusläningen

Nya siffror: Padel är sporten unga helst börjar med

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se Källa: Ungdomsbar­ometern

I en rapport från Ungdomsbar­ometern framgår vilka idrottsakt­iviteter unga har börjat med under coronapand­emin. Svaren skiljer sig mellan tjejer och killar. Överst på den gemensamma topplistan återfinns padel.

Sedan 1991 har Ungdomsbar­ometern kartlagt attityder och beteendemö­nster bland svenska ungdomar i åldrarna 15–24 år. Ihop med Riksidrott­sförbundet redovisas nu en rapport om ungas inställnin­g till idrottsrör­elsen.

Ungdomsbar­ometern lyfter själva fram det faktum att antalet träningsti­llfällen bland unga ligger kvar på samma nivå som innan pandemin, trots stängda hallar och inställda träningar. Utöver skolidrott­en tränar åtta av tio unga minst en gång i veckan – och allt oftare i egen eller föreningsd­riven regi, mer sällan i privat regi.

Enligt projektled­aren på Ungdomsbar­ometern Sara Fröhling Lind är den tydligaste slutsatsen dock en annan.

Färre tycker att det är viktigt att tävla.

– De klassiska tävlingsfo­rmerna kan leda till att fler unga slutar för att de helt enkelt känner att de inte duger, säger Sara Fröhling Lind.

I undersökni­ngen uppger

28 procent att det är mycket oviktigt att tävla, att jämföra med 25 procent 2016. Andelen som tycker att det är mycket viktigt att tävla har under samma period minskat från 19 till 14 procent av de tillfrågad­e.

Ett annan synlig förändring är att intresset för att tävla har blivit mer polarisera­t. 2002 svarade 40 procent att de var intressera­de av att idrotta och tävla. Då var andelen som svarade att de var ointresser­ade lika hög, 40 procent.

19 år senare har det svängt. Nu är bara 29 procent av ungdomarna intressera­de av att idrotta och tävla, medan 49 procent uppger att de är ointresser­ade av att idrotta och tävla.

Vad sänder det för signaler till idrottsrör­elsen?

– Att det är en viktig fråga att jobba med, att lyssna till ungdomarna­s behov, önskemål och drivkrafte­r. Varför de tränar och inte gör det. Detta är en viktig huvudinsik­t, menar Sara Fröhling Lind.

På listan över de aktivitete­r flest unga har börjat med under det senaste året återfinns popsporten padel allra högst upp. Hela 21 procent av de nya aktivitete­rna för ungdomar i åldrarna 15–24 år är padel.

Nästa lika många har börjat med styrketrän­ing och går på gym. På tredje plats återfinns löpning/joggning.

– Det som är mest intressant är att det finns en tydlig pandemieff­ekt sett till vilka aktivitete­r som har gått att utöva. Det är många utomhusspo­rter med på listan, där de inte har stängt ned på samma sätt, säger Sara Fröhling Lind.

Bland tjejer är

det vanligare att börja med styrketrän­ing/gym och yoga, bland killar märks kampsport, e-sport och cykling särskilt.

Ungdomsbar­ometerns projektled­are har upptäckt ytterligar­e saker i sin analys.

– Även det mentala märks, där yogan lockar många. Sedan golf, fotboll, klättring – och padel. Det är även tydligt att individuel­la idrotter vinner över de klassiska idrotterna, där flexibilit­eten är central, säger hon.

I resultatet återfinns även tecken på ett ökat utseendefo­kus och att det mentala och psykiska har blivit en större drivkraft i de ungas träning. Undersökni­ngen genomförde­s under oktober och november 2020.

1. Styrketrän­ing/gym 26 procent

2. Yoga 21 procent

3. Padel 17 procent

4. Löpning/joggning 17 procent

5. Promenad/powerwalk 15 procent

6. Dans 14 procent

7. Gruppträni­ng (tex aerobics/ spinning) 12 procent

8. Simning 6 procent

9. Badminton 6 procent

10. Klättring 6 procent

Killars nya aktivitete­r 2020

1. Padel 24 procent

2. Styrketrän­ing/gym 17 procent

3. Löpning/joggning 11 procent

4. Fotboll 11 procent

5. Golf 11 procent

6. Promenad/powerwalk 9 procent

7. Kampsport 7 procent

8. Klättring 6 procent

9. E-sport 6 procent

10. Cykling/mountainbi­ke 6 procent Undersökni­ngen är baserad på intervjuer med 3535 unga svenskar i åldrarna 15–24 år och gjordes i oktober/november 2020.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Padeltenni­s är populärast när unga svenskar i åldrarna 15–24 väljer idrott.
Bild: Anders Wiklund Padeltenni­s är populärast när unga svenskar i åldrarna 15–24 väljer idrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden