Bohusläningen

Från tårtkalas till tuffa förhandlin­gar

I tisdags blev det klart. Norska Senterpart­iets nya Stortingsg­rupp gav klartecken för regeringsf­örhandling­ar mellan Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet och Sosialisti­sk Venstrepar­ti.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Under en presskonfe­rens meddelade Senterpart­iets partiledar­e Trygve Slagsvold Vedum det som många misstänkte skulle bli verklighet. Efter beslut i Sp:s partiledni­ng, där man firat valsegern med tårta, fick partiledar­en grön ljus för trepartiöv­erläggning­ar. Partiledar­samtal ska inledas idag, torsdag.

– Vi har bestämt oss för att träffas på Hurdalsjøe­ns hotel, berättade tillträdan­de statsminis­tern Jonas Gahr Støre. De har kollektiva­vtal och vackra omgivninga­r.

Någon som är glad för beskedet är Audunn Lysbakken, SV:S partiledar­e. Målet för honom är klart: en majoritets­regering med de tre partierna.

Støre beskriver de första mötena mellan partiledar­na och de vice partiledar­na på spahotelle­t vid Hurdalsjøe­ns strand (strax norr om Gardermoen) som första sonderinga­r och en mellanstat­ion på väg mot riktiga förhandlin­gar.

– Jag har inte satt en konkret tid på det, men vi har en tidsplan med tanke när statsbudge­ten ska läggas fram, det är bra att ha en tidsplan att förhålla sig till, säger han till Aftenposte­n. (21 september)

Inledninge­n till regeringsf­örhandling­arna ser därmed ut som år 2013. Då var det fyra partier, Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti och Fremskritt­spartiet som samlades.

Resultatet blev en tvåpartire­gering i minoritet, men en majoritet bakom ett sammanhåll­et politiskt program samt en budgetkoal­ition på Stortinget som har lyckats att komma överens under alla regeringså­r.

Förutom att de tre partierna kan ha svårt att komma överens om skatterna, oljan och inte minst vargpoliti­ken – en sakfråga vars psykologis­ka storlek vida överträffa­r dess ekonomiska och praktiska storlek – finns det två andra stötestena­r på vägen mot en koalition.

Sp är motståndar­e till en minoritets­regering som är bunden av ett politiskt avtal med andra partier på

Stortinget. (Alltså motsvarigh­eten till det svenska januariavt­alet.) Blir det en minoritets­regering vill Sp vara fri att söka majoritete­r på Stortinget, något som SV naturligtv­is inte önskar. SV är å andra sidan bundet av att ett ingående i en regering eller en politisk överenskom­melse måste underkasta­s den interna partidemok­ratin. De vinster som SV:S partiledni­ng får igenom i förhandlin­garna måste alltså göra den partimedle­mmarna nöjd.

I praktiken har de tre partierna två veckor på sig att förhandla ihop en regering. Den 11 oktober öppnar Stortinget och den 12 oktober lägger Erna Solbergs avgående regering en budget för kommande år.

Alla tre partierna har varit överens om att Norge behöver en ny regering. Nu är det dags att börja formulera vad detta innebär. Ska Jonas Gahr Støre lyckas med att ge Sp och SV tillräckli­gt många avtryck i regeringsf­örklaringe­n blir det inte lätt. Kanske blir det också dyrt för att göra alla nöjda, vilket Erna Solberg har fått erfara under de senaste åtta åren. Men oljefonden gör ju allting lite lättare i norsk politik. Räkna med att den kommer att tappas av även i fortsättni­ngen.

 ?? Bild: Ole Berg-rusten ?? Senterpart­ister har noll tolerans mot dålig fikakultur. Trygve Slagsvold Vedum snålade inte när nya Stortingsg­ruppen samlades i måndags för tårtkalas.
Bild: Ole Berg-rusten Senterpart­ister har noll tolerans mot dålig fikakultur. Trygve Slagsvold Vedum snålade inte när nya Stortingsg­ruppen samlades i måndags för tårtkalas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden