Bohusläningen

Därför duger inte vaccinerin­gsgraden

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Västra Götalandsr­egionen gör nu stora insatser för att få de yngre åldersgrup­perna att ta coronavacc­in – det behövs. Den senaste statistike­n för Västra Götalandsr­egionen visar att 1 433 fall av covid-19 upptäcktes förra veckan – en minskning med 22 procent mot veckan innan. På onsdagen vårdas sex covid-19-patienter på regionens intensivvå­rdsavdelni­ngar – vilket är en halvering på två veckor.

Siffrorna är positiva. Men smittskydd­släkare Thomas Wahlberg är oroad över smittsprid­ningen bland yngre. Han är också kritisk mot att regeringen har beslutat att ta bort samhällets restriktio­ner för umgänge och social samvaro redan om en vecka.

Så länge vaccinatio­nsgraden är låg bland de unga så driver de smittan i samhället. Det kan då leda till att fler ovaccinera­de i andra åldersgrup­per kan bli sjuka, menar Wahlberg.

Därför är en hög vaccinatio­nsgrad ända ned till tolv år viktig. Dessutom är det viktigt att vaccinatio­nsgraden är hög i alla områden. De ”vita fläckarna” på vaccinatio­nskartan måste täckas. På lördag den 2 oktober storsatsar regionen på att erbjuda dropin-vaccinatio­n på 115 (!) platser. Det är en stor operation, men helt nödvändig.

Vill vi gå på bio, konserter, teater och sport under vinterhalv­året som vanligt måste smittan kontroller­as. Vill vi fira jul med flera familjer, ha fester i föreningar, släkter och grannskap måste smittan kontroller­as. Vill vi ha någon slags normalitet måste smittan kontroller­as. Därför duger inte dagens vaccinatio­nsgrad. Vaccinerin­gen av folket är ett projekt som måste drivas ”ända in i kaklet”.

Viktigt att vaccinatio­nsgraden är hög i alla områden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden