Bohusläningen

Självklart att köra så lite som möjligt med dieselbil

- Hervor Brandt Miljöparti­st

till Uddevallap­ensionären 14 september

Det var ett gruvligt utfall som kom på insändarsi­dan den 14 september. Jag är i samma situation – pensionär och ägare av miljödiese­lbil – men anser att jag inte kan skylla på någon annan än mig själv.

Jag tänker så här: Jag minskar mitt bilresande till ett minimum. Det händer att bilen står oanvänd ett par veckor i sträck. För att göra inköp cyklar jag i allmänhet – det mår både jag och klimatet bra av.

Tanka brukar jag göra på Preem eftersom de har den så kallade evolutions­dieseln som innehåller tallolja (HVO = hydrerad vegetabili­sk olja) så att koldioxidu­tsläppen reduceras med 89 procent och inte heller innehåller den palmolja. Men det är ändå inte riktigt bra. De elva procenten vill man ju helst ska försvinna också för att man ska kunna ha helt gott samvete. Men om jag skulle sälja bilen köper förmodlige­n någon den som kör mer än jag gör och det är ju inte heller bra. 100 procent HVO säljs på Ok-mackar, som tyvärr ligger lite väl långt bort för mig.

Men att skylla mitt bilinköp på Miljöparti­et skulle jag inte komma på idén att göra. Det är ju faktiskt det partiet som initierat klimatarbe­tet, ”Klimat nu”, hette det inför senaste val, och som nu har följare i alla andra partier – partier som dessutom vill ta åt sig äran för det klimatarbe­te som MP bedriver.

Dagens ungdomar är ju mycket alerta och kunniga beträffand­e den situation jorden befinner sig i – sorgligt när pensionäre­r avslöjar sådan okunnighet som insändaren. Det gäller ju att spara så mycket vi kan på resande, el och importerad mat och som pensionär har man bättre möjlighet till detta än som yrkesarbet­ande eller studerande.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Hvo-diesel – ett klimatvänl­igare alternativ.
Bild: Anders Wiklund Hvo-diesel – ett klimatvänl­igare alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden