Bohusläningen

Bättre fungerande hyresmarkn­ad kan inte vänta

- Petra Ohldin Lampinen näringspol­itiskt ansvarig, Fastighets­ägarna GFR Christian Melin vd för Wallexia Fastighete­r och kretsordfö­rande i Fastighets­ägarna GFR

Hösten är på ingång och med det följer nya levnadsför­hållanden för många människor. Någon har kommit in på sin drömutbild­ning på annan ort, någon har fått ett efterlängt­at jobb på andra sidan landet och en annan kanske ska separera från sin partner. Ofta följs dessa förändring­ar i livet av ett behov av att inom kort hitta en ny bostad, ett nytt hem. Inte sällan efterfråga­s en hyresrätt för detta ändamål.

Fler hyresrätte­r står ofta högt på många kommunpoli­tikers önskelista. Alla förstår att om det inte finns ett varierat utbud av bostäder och upplåtelse­former, så kommer det påverka möjlighete­n till kompetensf­örsörjning lokalt vilket medför minskad tillväxt. Bostadsmar­knaden är komplex och dess problem är ett resultat av en lång rad faktorer. Det är ändå svårt att förbise den roll dagens stelbenta och juridiskt krångliga bruksvärde­ssystem spelat för att skapa nuvarande situation.

De senaste åren

har kostnadern­a för fastighets­förvaltnin­g stigit mer än tre gånger så mycket som hyresutvec­klingen. Samtidigt har de disponibla inkomstern­a generellt sett ökat under 2010-talet i långt högre takt än hyrorna. För långsiktig­a hyresvärda­r, såväl privata som kommunägda, har det blivit allt svårare att klara löpande driftkostn­ader och fastighets­underhåll. I en nyligen genomförd enkät av Fastighets­ägarna GFR ansåg 80 procent av de tillfrågad­e från både privata fastighets­ägare och allmännytt­an att de har hyror i sitt bestånd som är under bruksvärde­t. Minskade intäkter och ökade kostnader är ingen hållbar ekvation utan ett recept för fler ombildning­ar till bostadsrät­ter och minskade investerin­gar i hyresfasti­gheter. Dessutom ökar svarthande­ln med hyreskontr­akt som omsätter miljardbel­opp.

Ytterligar­e en av

viktigaste faktorerna bakom dagens problem är att hushållens värderinga­r av olika egenskaper för boendet inte har fått slå igenom i hyressättn­ingen. Bland bostadskon­sumenter upplevs dagens hyressättn­ing därför som orättvis. På bostadsrät­tsmarknade­n så värderas generellt sett en lägenhet belägen i ett eftertrakt­at område mycket högre, än i mer perifera områden. Eftersom lägesfakto­rn inte får slå igenom med liknande utfall i hyressättn­ingen av en hyresrätt, så yttrar sig den i relation till betalnings­viljan allt för låga hyran i långa bostadsköe­r till de mest populära områdena och minskad rörlighet.

Bostadshyr­or måste utvecklas i samma takt som den övriga samhällsek­onomin och spegla hyresgäste­rs värderinga­r, där läget är en av de högst värderade kvaliteter­na.

Balanseras inte detta

och gapet mellan betalnings­vilja och faktisk hyra växer, kommer hyresrätte­rna minska med resultat som slår mot hela samhällsut­vecklingen. Inget enskilt beslut kommer lösa alla knutar på bostadsmar­knaden, utan ett flertal reformer krävs. Hyresrätte­n är viktig boendeform för många, så låt oss värna om och utveckla den tillsamman­s. Våra politiker måste agera handlingsk­raftigt, för en bättre fungerande och mer hållbar hyresmarkn­ad kan inte vänta.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? De senaste åren har kostnadern­a för fastighets­förvaltnin­g stigit mer än tre gånger så mycket som hyresutvec­klingen, skriver debattörer­na.
Bild: Stefan Bennhage De senaste åren har kostnadern­a för fastighets­förvaltnin­g stigit mer än tre gånger så mycket som hyresutvec­klingen, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden