Bohusläningen

Vaccinatio­nsdag ska få fler att ta sprutan

- Vaccinatio­nssamordna­re Filip Persson filip.persson@gp.se

På flera platser i Västra Götaland är vaccintäck­ningen långt under rikssnitte­t. Regionens nya försök att nå fler sker under fyra timmar lördag den 2 oktober, då det erbjuds drop-in-vaccinatio­n på mer än hundra platser.

Försöken för att få fler att vaccinera sig mot covid-19 har varit många och varierande runt om i världen. I Västra Götaland satsar man nu på ”Stora vaccinatio­nsdagen” den 2 oktober.

– Syftet är att få en bred och god täckning med vaccinatör­er i hela regionen. Det är ett led i att uppmärksam­ma att det inte är för sent att vaccinera sig än, säger Kristine Rygge, vaccinatio­nssamordna­re i Västra Götaland. Hon fortsätter:

– Framför allt vill vi nå de sista som inte har tagit dos ett än av olika orsaker. Det kommer också finnas möjlighet att ta dos två om man av någon anledning har väntat med det.

Man får gärna komma med glada tillrop till de som ställer upp

Drygt 115 vaccinatör­er i nästan alla regionens 49 kommuner kommer att hålla öppet mellan klockan 10 till 14 på lördagen, och inga bokade tider behövs.

– Tröskeln blir riktigt låg för att vaccinera sig.

Ansvaret för eventuella kringaktiv­iteter överlämnar Kristine Rygge till vaccinatör­erna.

Kommer det att finnas hoppborgar eller liknande för att fira dagen?

– Vill någon vaccinatör ha en hoppborg är de välkomna att ha det! Från vårt håll vill vi gärna också uppmärksam­ma våra duktiga vaccinatör­er, som har slitit hårt i många månader. För många blir det här sista gången då de vaccinerar på just den platsen, så man får gärna komma med glada tillrop till de som ställer upp den dagen.

 ?? Bild: Sanna Tedeborg ??
Bild: Sanna Tedeborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden