Bohusläningen

Drömmer om att hunden Nelzon ska få glädja äldre

- Matte

Nelzon gör entré genom ytterdörre­n till det särskilda boendet på Össbygårde­n i Näsinge, och möts av händer som vill hälsa och klappa. Hans matte hoppas att Nelzon ska bli en vårdhund som kan hälsa på särskilda boenden i kommunen.

– Det blir ett sällskap och stimulans för de äldre, säger Malin Mattsson.

Nelzon är en berner sennenhund och matte Malin Mattsson kommer efter in på Össbygårde­n. Klockan har precis slagit elva och det är dags för kaffe och kaka för de boende som samlats i köket. Nelzon går nyfiket runt och hälsar på några av de boende. Han hittar lite smulor från en kaka under bordet som han gladeligen sätter i sig.

Else Marie Nilsson är 93 år och skiner upp när hon får hälsa på Nelzon.

– Åh, vad fin du var, säger hon samtidigt som hon stryker honom över pälsen.

Hon får lite godis att mata med, och Nelzon hoppar upp med tassarna på hennes lår. Else Marie berättar

Nelzon är 4,5

månader men kommer att växa en del så han närmar sig 60 kilo.

– Han blir ungefär som Båtsman i storlek, berättar Malin Mattsson.

Malin Mattsson har en bakgrund som sjuksköter­ska och har jobbat både i Strömstad och i Norge. Nu arbetar hon med vårdutbild­ningen i kommunen och brinner för att kommunen ska satsa på en vårdhund.

– Jag har drömt om det här i tio år, men inte haft möjlighet tidigare. Nelzon är min privata hund som jag nu hoppas att kunna få utbildad till certifiera­d vårdhund.

Han är lugn och trygg, trots att han fortfarand­e är en valp

En vårdhundsu­tbildning får

hunden genomgå, om hunden blir godkänd, när den är ett år gammal. Utbildning­en till att bli vårdhund ställer höga krav på hundens psyke och uppträdand­e. Malin Mattsson har sökt pengar från allmänna

 ?? Bilder: Victoria Petersson ?? Else Marie Nilsson klappade Nelzon och berättade att hon tidigare haft en golden retriever som hette Sonny.
Bilder: Victoria Petersson Else Marie Nilsson klappade Nelzon och berättade att hon tidigare haft en golden retriever som hette Sonny.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden