Bohusläningen

695 röster är eniga: ”Vi vill ha Rondenbuss­en tillbaka!”

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se

Barbro Nilsson i Strömstad fortsätter sin kamp får att återfå busslinjen Ronden som sjukreseal­ternativ. Häromdagen postade hon ett rekommende­rat brev till Jonas Andersson (L) , ordförande för regionens hälso- och sjukvårdss­tyrelse. Det innehåller namnlistor som med 695 underskrif­ter stödjer kravet till ansvarig politiker i regionen.

– Vi behöver svar nu, säger hon. Ronden, som trafikerad­e sträckan Strömstad-uddevalla lasarett-näl lades ner vid årsskiftet. Planen var att ersätta den med anropsstyr­d trafik av taxibilar, men pandemin stoppade förverklig­andet av den planen.

För sjukresor med

taxi har regeln varit att man åkt ensam i sjukreseta­xin. Alla över 70 år som ska göra en resa till vården har kunnat beställa sjukreseta­xi utan särskilt läkarintyg.

För 70 plus gäller den regeln fortfarand­e. Däremot har regeln om ensam sjukreseta­xi upphört. Från 16 augusti gäller återigen att man kan få åka taxi tillsamman­s med andra sjukresenä­rer.

Hur det blir med den anropsstyr­da trafiken är oklart. Tidningen har försökt nå regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson (M) för att få svar på den frågan, utan att få kontakt.

Barbro Nilsson vill ha tillbaka en buss enligt samma koncept som Ronden, med toalett, som gör att man kan åka sjukresa från Strömstad

till Uddevalla eller Näl och som förut, med möjlighet att byta och ta sig vidare till Göteborg. Regionens beslut innebär dock att hela Rondenkonc­eptet ska avvecklas vid halvårsski­ftet 2022.

– Jag har pratat

med många. De tror inte på anropsstyr­d trafik. De känner sig trygga med Ronden. Varför ändra på det som fungerar? Vi i Strömstad betalar ju skatt till regionen som alla andra och har rätt till vård på lika villkor, säger Barbro Nilsson, som också tagit upp frågan som ett medborgarf­örslag i Strömstads kommunfull­mäktige.

Hennes namnlistor har legat ute i bland annat butiker i Strömstad under en månad.

De som underteckn­at

Barbro Nilssons upprop för Ronden har samtidigt skrivit på ett upprop för att få en kommunläka­re i Strömstad.

– Anställd av kommunen, enligt samma system som man har i Norge med en legevakt, säger hon.

Med det vill hon uppnå tillgång till jourläkare dygnet runt för Strömstads­borna, som i dag har närmsta jourcentra­l i Tanumshede och närmsta akutsjukhu­s på Näl.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Barbro Nilsson har samlat in 695 namn till stöd för att kravet att få tillbaka Ronden – och för en kommunläka­re.
Bild: Marita Adamsson Barbro Nilsson har samlat in 695 namn till stöd för att kravet att få tillbaka Ronden – och för en kommunläka­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden