Bohusläningen

Sprang 14 maraton på sex dagar

- Nemanja Kazic neka@bohuslanin­gen.se 0522-993 60

Nästan 60 mil – på sex dygn. Så långt sprang ultramarat­onlöparen Peter Larsson från Uddevalla i en tävling i Skåne förra veckan.

– Jag är trött, både i kroppen och i huvudet nu, säger Larsson.

Uddevalla SK:S Peter Larsson har hållit på med ultralöpni­ng i tio år.

I förra veckan befann han sig på Viadal gård, utanför Förslöv i nordvästra Skåne, där han tillsamman­s med 34 andra löpare genomförde Viadal ultra – ett sexdagarsl­opp.

Loppet gick ut på att under sex dygn springa så många varv som möjligt på den 676 meter långa grusslinga­n.

Under tävlingen fick löparna själva bestämma hur mycket de ville springa, gå, sova, äta och vila.

Reglerna var glasklara: Den som klarade flest varv runt banan vann.

Peter Larsson sprang 587 kilometer och 522 meter på 144 timmar, vilket gav en sjätteplac­ering i herrklasse­n och en åttondepla­ts i totalen.

– Jag är nöjd med resultatet, även om jag inte riktigt nådde mitt personbäst­a på 606 kilometer, säger Larsson när han summerar loppet.

Men att springa

så långt kostar på kroppen.

– Jag har ont i benen och är stel i hela kroppen. Man tömmer alla reserver. Det är jobbigt att springa så långt. Det går inte snabbt när jag rör mig. Man känner sig jättesvag nu efteråt. Kroppen behöver vila för att återhämta sig, säger ultramarat­onlöparen, som under loppet drogs med benhinnepr­oblem.

– Det dök upp helt plötsligt. Jag har aldrig tidigare haft några problem med benhinnor tidigare. Det var något nytt för mig.

Lösningen?

– Jag fick lägga is på smalbenet och kyla ner det. Det funkade och gjorde att jag kunde fortsätta springa.

Hur är det rent mentalt att vara i gång så länge?

– Det är jobbigt. Det är en fysisk och psykisk utmaning, som gör en väldigt trött, både i kroppen och i huvudet. Men det är samtidigt charmen med hela utmaningen. Det är därför man gör det också. Dessutom är det en social grej. Man träffar många nya människor under loppet, vilket ger en energi och vilja att komma tillbaka. Den sociala biten är jättevikti­g och det man tar med sig hem därifrån.

Efter en tuff

och intensiv vecka på Viadal gård laddar nu Uddevallal­öparen för Trans Scania – ett 246 kilometer långt ultralopp. Loppet avgörs i januari nästa år.

– Det ska bli jätteskoj. Vi ska springa tvärs över Skåne, vilket känns väldigt kul och inspireran­de, säger han.

 ?? Arkivbild: Christer Lindgren ?? Peter Larsson från Uddevalla sprang i förra veckan sitt fjärde sexdagarsl­opp: ”En rolig, men intensiv vecka, det ska bli skönt med lite vila nu, säger ultramarat­onlöparen.
Arkivbild: Christer Lindgren Peter Larsson från Uddevalla sprang i förra veckan sitt fjärde sexdagarsl­opp: ”En rolig, men intensiv vecka, det ska bli skönt med lite vila nu, säger ultramarat­onlöparen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden