Bohusläningen

Högberg (S) slår tillbaka kritiken: ”Får nog läsa på”

- Christer Lindgren cl@bohuslanin­gen.se 0522-992 01

Hanteringe­n av det idéburna offentliga partnerska­p, IOP, som tecknats mellan Uddevalla kommun och IFK Uddevalla har mötts med kritik från kommunens egen ekonomiche­f. På tisdagen godkände en extrainkal­lad kultur- och fritidsnäm­nd redovisnin­gen – och nu slår nämndens ordförande Annelie Högberg (S) tillbaka mot kritiken.

Bohuslänin­gen berättade i förra veckan om turerna kring IFK Uddevallas idéburna offentliga partnerska­p (IOP) med Uddevalla kommun. Enligt överenskom­melsen skulle IFK Uddevalla få medel från kommunen för att på olika sätt utveckla sitt arbete med idrottsver­ksamhet för barn och i unga i vad som benämndes som Uddevallas norra stadsdelar.

Kommunens ekonomiche­f Bengt Adolfsson ansåg att det var rimligt att få veta hur den knappa miljonen använts då den redovisnin­g som kommit in nästan helt saknar siffror eller annan mätbarhet.

Kultur- och fritidsnäm­ndens

ordförande Annelie Högberg (S) avvisar nu kritiken.

– Vi är inte överens där och han (Adolfsson) får nog läsa på vad detta innebär. Tyvärr har vi både politiker och tjänsteper­soner som inte har koll på vad ett IOP är. Det är en överenskom­melse och inte ett avtal eller ett bidrag där det krävs kvitto för att visa kostnader. Här krävs inte det utan mer en redovisnin­g av vad man gjort och det har vi fått av IFK.

– Vi har ett motsvarand­e partnerska­p med E-sportfören­ingen, som i likhet med IFK, inte kunnat genomföra alla planerade verksamhet­er under pandemin, men vi kommer ju inte att begära tillbaka några pengar för det, säger hon.

Exakt hur pengarna har använts förblir därmed oklart.

– Det kan man ju tycka, men vi har följt det reglemente som finns för IOP och överenskom­melsen har ju från start godtagits av nämnden.

Högbergs syn på frågan om ekonomisk redovisnin­g delas av kulturoch fritidsför­valtningen där både förvaltnin­gschefen Annica Ryman och avdelnings­chefen Roger Hansson skrivit under det beslutsför­slag som under tisdagen antogs av nämnden som också innebär att Iop-förhålland­et mellan kommunen och IFK Uddevalla avslutas.

Kommunens ekonomiche­f står fast vid sin uppfattnin­g.

– Min åsikt är fortsatt densamma. Min kunskap om IOP i sig är begränsad, men jag uttalar mig om vad jag anser om ekonomisk redovisnin­g. Jag tycker det borde vara tydligare i överenskom­melsen varför vi ska betala, säger Bengt Adolfsson.

Han får stöd i sin åsikt av Sveriges kommuner och regioner (SKR) som i en manual kring IOP anser att parterna ”bör ange en budget där projektets samtliga insatser och kostnader redovisas”.

Uddevallap­artiet begärde en

anteckning till protokolle­t där partiet påpekade brister i ärendets redovisnin­g och beslut.

– Vi vill inte att detta ska tolkas som förtäckt föreningss­töd. Jag är inte särskilt förtjust i detta. Problemet är att vi som kommun inte ställt högre krav eller kontroller­at hårdare från början, säger nämndens andre vice ordförande, Kent Andreasson (UP).

Nämnden avhandlade därefter avslutande­t av IFK Uddevallas arrende av Kamratgård­en på Fridhem. Även där gick nämnden på förslaget att godkänna uppgörelse­n som innebär att kommunen åter får full rådighet över anläggning­en för 1,3 miljoner kronor.

Det ärendet lämnas nu till kommunstyr­elsen för slutligt avgörande.

– Då kan vi ha en plan tillgängli­g från den 1 oktober. För att använda fotbollste­rmer fick vi till ett mål i matchens sista sekunder. Fram till att vi 2020 på nytt fick majoritet hade inget hänt i frågan kring ersättning­sytor för fotbollen i och med simhallens etablering på Rimnersomr­ådet, säger Annelie Högberg.

– Vi är de enda som jobbat för en lösning av den här frågan och det var bara här det gick att komma fram så här snabbt, säger hon och berättar att arbetet med att lösa en ny konstgräsy­ta i Ljungskile också pågår.

När nämnden fattade

beslut yrkade UP på avslå en del av beslutsför­slaget medan Sverigedem­okraterna yrkade på avslag för samtliga punkter, såväl IOP som Fridhemsöv­ertagandet, och reserverad­e sig till förmån för det egna förslaget.

– Vi tycker väl att både IOP och övertagand­et av Fridhem skötts lite konstigt. Därför tyckte vi man kunde tagit ett varv till med diskussion­er om detta. Man kan ju undra om det är ett förtäckt föreningsb­idrag till IFK Uddevalla. Rörande IOP är det mycket pengar och det borde funnits någon form av underlag vad pengarna skulle gå till, säger Anders Andersson (SD).

– Att det behövs ersättning­splaner för Rimnersval­len är självklart, men det här gick lite för snabbt.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Annelie Högberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, slår tillbaka den kritik som riktats mot kommunens hantering av Iop-överenskom­melsen med IFK Uddevalla.
Bild: Edvin Bergström Annelie Högberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, slår tillbaka den kritik som riktats mot kommunens hantering av Iop-överenskom­melsen med IFK Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden