Bohusläningen

”Motionslop­pen måste bygga upp förtroende­t igen”

-

Coronapand­emin har slagit hårt mot motionslop­pen.

Nu kämpar arrangörer­na för att få tillbaka deltagarna.

– Jag tror vi är lite brända. Det handlar om att bygga upp förtroende­t för branschen, säger Fredrik Montgomery på Lidingölop­pet – som tappat hälften av deltagarna.

Årets Lidingölop­psvecka genomförs över två helger med start på fredag – med vitt skilda förutsättn­ingar.

De inledande loppen, bland annat den klassiska tremilen på lördag, avgörs med publik- och deltagarbe­gränsninga­r. Efter 29 september hålls tävlingarn­a utan coronarest­riktioner.

– Vi ser det som positivt att få köra utan begränsnin­gar under andra helgen och välkomna publik vid start och mål. Det är ett plus för vi har ett barnlopp (3 oktober) och de har föräldrar med sig. Det hade blivit tuffare att nå i mål med restriktio­ner, säger Fredrik Montgomery, marknads- och kommunikat­ionschef för Lidingölop­pet.

Runt 15 000 löpare

är anmälda till något lopp under Lidingövec­kan. Det är en halvering mot före pandemin.

– Jag tror att vi till stor del är lite brända av att det inte blev några lopp förra året, att det inte blev några i våras och att det är andra lopp som fått ställa in. Då är det klart att man funderar hur det blir i år och man tvekar mer att anmäla sig, säger han och fortsätter:

– Därför är det otroligt viktigt att vi, Vätternrun­dan och Stockholm marathon kan genomföra loppen och visa att vi är tillbaka. Det handlar om att bygga upp förtroende­t för branschen på något sätt.

Förhoppnin­gen är att motionslop­pen ska återgå till läget före pandemin. Men det kommer att bli svårt, menar löparprofi­len Lorenzo Nesi, som bland annat är koordinato­r för Lidingölop­pet och som dessutom är med i landslagsl­edningen för maratonlöp­are.

– Det är jätteknepi­gt. Under pandemin blev motionärer­nas vana att anmäla sig till lopp bruten och det är svårt att hitta tillbaka till en vana när den väl har brutits.

Enligt Nesi är

den svåraste gruppen att locka tillbaka de som kanske springer ett lopp om året – Kompisgäng­en som kommer i buss till Tjejmilen och som gör

Under pandemin blev motionärer­nas vana att anmäla sig till lopp bruten och det är svårt att hitta tillbaka till en vana när den väl har brutits.

koordinato­r för Lidingölop­pet

hela helgen i Stockholm till en grej, eller de som har avgett ett nyårslöfte om att springa ett lopp och så.

Han konstatera­r att det var många

 ?? ?? I morgon inleds årets Lidingölop­psvecka.
I morgon inleds årets Lidingölop­psvecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden