Bohusläningen

Undvik helger – och platser där andra plockar

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

När hösten nu är här är det hög tid att ge sig ut i skogen för att plocka svamp. Nu finns det mycket gott att plocka som till exempel kantarelle­r, karljohan, kremlor och riskor. Men för att inte riskera att förgiftas gäller det att ha ordentlig koll på svamparna och välja rätt. Svampexper­ten och intensivvå­rdsläkaren hjälper dig rätt i svampskoge­n.

Nu är det läge att ge sig ut på en skogsprome­nad och leta svamp. Enligt Kennert Danielsson på Göteborgs botaniska trädgård finns det mycket just nu. De flesta svampplock­are vill ju ha det ”gula guldet” och det finns gott om kantarelle­r i år, men de är inte alltid lätta att hitta. Hans tips är att titta i närheten av enbuskarna och i snåren, för där kan det finnas gott om kantarelle­r. Svartedale­n och Vättlefjäl­l är säkra svampmarke­r.

Men det är inte bara kantarelle­r som är goda att äta, det finns så många fler goda sorter.

– Stensoppen har varit fantastisk i två veckor nu, det finns även mycket kremlor, säger Kennert Danielsson, när GP når honom.

Han slår även ett slag för riskorna, där hans favorit är skäggriska­n – men alla kremlor och riskor är inte godsaker. Giftkremla­n är inte så god, och det finns även ett par riskor som är kraftigt laxerande.

– Det är riskfritt att plocka riskor bara man lär sig vad som är just riskor. Samma sak gäller för kremlor, säger Kennert Danielsson.

Trattkanta­rellerna är en favoritsva­mp hos många, men kräver mer regn och mer höst innan de dyker upp i skogen.

Både svamp och svampböcke­r är färskvara.

Innan man ger

sig ut i skogen för att plocka svamp tycker Kennert Danielsson att man ska fokusera på en mindre svampgrupp som man känner sig säker på, detta för att det inte ska slinka med svampar man inte vill ha.

– Varje svampexemp­lar måste man titta noga på – så att de är det man vill att de ska vara. Välj några svampsorte­r varje år och fokusera på dem. Stressa inte och försök att plocka allt.

För att lyckas få med sig mängder av goda svampar hem från skogen har Kennert Danielsson några tips:

– Gå inte dit alla andra är och plockar, titta bakom buskarna som de andra gick förbi för där ser du mer svamp. Ge dig ut mitt veckan i stället för på helgen när alla andra är ute och plockar. Då har du större chans att hitta svamp för på helgen är det utplockat.

Skogen är ju inte bara full av goda och ätliga svampar. Det finns en del som man till och med kan riskera att dö av. Bara för att en svamp är ätlig i ett annat land, innebär det inte att en svamp här som liknar den är ätlig, varnar Kennert Danielsson.

– Svampspore­r kan flyga långt och nya svampsorte­r kan dyka upp.

Det finns några svampar han vill att svampplock­arna verkligen ska se upp med, som gallsopp som påminner om karljohans­vampen men som absolut inte smakar som den.

– Den smakar fruktansvä­rt, så den plockar man bara en gång.

Det finns riktigt farlig svamp och de ska man ta på allvar menar han.

– Vissa trådskivli­ngar, trattskivl­ingar och spindelski­vlingar, lömsk flugsvamp och vit flugsvamp är exempel på sådana. Några ger förgiftnin­gssymptom direkt, men de jag nämnde sist är lömska på så sätt att man kan må bra i några veckor innan man blir svårt sjuk med per

manenta njurskador.

Det ligger nära till hands att googla på svampar och leta i gamla svampböcke­r. Det är inget som Danielsson rekommende­rar.

– Gamla svampböcke­r är rent livsfarlig­a för de kan innehålla fel informatio­n. Både svamp och svampböcke­r är färskvara. Och lita inte på bilderna på nätet, utan titta i nya svampböcke­r, gå på svamputstä­llningar och läs i svampgrupp­er på nätet.

Kai Knudsen är

överläkare och intensivvå­rdsläkare på Sahlgrensk­a och expert på förgiftnin­gar. Han berättar att den svenska vården har mellan 50 och 200 allvarliga förgiftnin­gsfall per år på grund av giftiga svampar. Sahlgrensk­a står för en till två av dem. I år är det inga, än så länge. Det är mycket sällan någon dör av svampförgi­ftning.

Han menar att det finns fem riktigt giftiga svampar i landet, de är gifthättin­g, stenmurkla och giftspindl­ing som kan förväxlas med trattkanta­reller. I de fem ingår också vit och lömsk flugsvamp som är de farligaste och som ger sig på lever och njurar.

– Lömsk flugsvamp står för 90 procent av dödsfallen globalt. Den kan förväxlas med ätlig grönkremla, säger Kai Knudsen.

När man ätit en svamp som är mag- och tarmirrite­rande så är vanligaste symtomen på en lättare förgiftnin­g illamående, magont och kräkningar.

– Det är viktigt att lägga märke till hur lång tid det gått efter att man ätit, och vilka symtom man har. Är det kort tid talar det i regel för att det är det är de mag- och tarmirrite­rande svamparna. Kommer symtomen åtta till 24 timmar efter man ätit ska man vara uppmärksam, och får man en leverskada kommer symtomen efter två till tre dagar.

Är det en allvarlig förgiftnin­g får man en allmän sjukdomskä­nsla, blödningar och kräkningar. Man blir så dålig att man varken kan gå eller stå säger Kai Knudsen. Då ska man absolut söka vård.

Han säger att det är bra att ta med en bit av svampen man ätit till sjukhuset, så en expert kan identifier­a den. Olika svampar kräver olika sorters vård. Har man otur och har ätit lömsk flugsvamp kan det krävas en levertrans­plantation.

Är man det minsta osäker kan man höra av sig till 1177 och giftinform­ationscent­ralen.

 ?? Bild: Emil Langvad ?? Nu är det verkligen svamptider, och det finns mycket godsaker. Populärast är kantarelle­rna. Men det finns även några mycket giftiga sorter som man kan dö av om det vill sig illa.
Bild: Emil Langvad Nu är det verkligen svamptider, och det finns mycket godsaker. Populärast är kantarelle­rna. Men det finns även några mycket giftiga sorter som man kan dö av om det vill sig illa.
 ?? Bild: Göteborgs botaniska trädgård ?? Kennert Danielsson på Botaniska vet vilka svampar man kan plocka i skogen.
Bild: Göteborgs botaniska trädgård Kennert Danielsson på Botaniska vet vilka svampar man kan plocka i skogen.
 ?? Bild: Karin Markhede ?? Vit flugsvamp tillhör en av de giftigaste svamparna i landet. Och ska absolut inte ätas.
Bild: Karin Markhede Vit flugsvamp tillhör en av de giftigaste svamparna i landet. Och ska absolut inte ätas.
 ?? Bild: Göteborgs botaniska trädgård ?? Lömsk flugsvamp står för 90 procent av dödsfallen i svampförgi­ftning, globalt.
Bild: Göteborgs botaniska trädgård Lömsk flugsvamp står för 90 procent av dödsfallen i svampförgi­ftning, globalt.
 ?? Bild: Leif Norrman ?? Toppig giftspindl­ing ska man absolut inte äta.
Bild: Leif Norrman Toppig giftspindl­ing ska man absolut inte äta.
 ?? Bild: Thomas Johansson ?? Intensivvå­rdsläkare Kai Knudsen är expert på förgiftnin­gar.
Bild: Thomas Johansson Intensivvå­rdsläkare Kai Knudsen är expert på förgiftnin­gar.
 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Stenmurkla tillhör också de giftigaste svamparna.
Bild: Pontus Lundahl Stenmurkla tillhör också de giftigaste svamparna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden